Zwitsers Lagerhuis: onderzoek akkoord

BERN, 1 OKT. Het Lagerhuis van het Zwitserse parlement heeft gisteren ingestemd met een historisch onderzoek naar de financiële betrekkingen van de Zwitsers met nazi-Duitsland en de joodse bezittingen die voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Zwitserland zijn ondergebracht.

De Zwitserse regering had daartoe ruim twee weken een voorstel ingediend. Het voorstel moet nu nog ter goedkeuring naar het Hogerhuis van het parlement, maar omdat het Lagerhuis er met 162 stemmen tegen 0 mee heeft ingestemd is het uiterst onwaarschijnlijk dat het voorstel daar strandt.

Er komt een commissie van experts die ten behoeve van het onderzoek de bevoegdheid heeft het Zwitsers bankgeheim op te heffen. Het werk van de commissie moet in april volgend jaar van start gaan.

In een twee uur durend debat legden Zwitserse parlementariërs gisteren de nadruk op de grote belangstelling die in het buitenland voor het onderzoek bestaat en de noodzaak de negatieve beeldvorming tegen te gaan die is ontstaan over de rol van Zwitserland rondom en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Dit is onderdeel van onze geschiedenis en ons imago en onze geloofwaardigheid zijn in het geding”, zei voorzitter L. Nabholz van de parlementscommissie voor juridische zaken.

“We zetten deze stap laat, maar het is daarvoor nooit te laat”, aldus Nabholz. (Reuter)