Van den Broek wil spoedig Amerikaans-Europese top

BRUSSEL, 1 OKT. De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten zo snel mogelijk na de Amerikaanse verkiezingen een topontmoeting beleggen om de irritaties uit de weg te ruimen. Dat vindt Europees commissaris Hans van den Broek, verantwoordelijk voor de betrekkingen met Midden- en Oost-Europa.

De top is volgens hem nodig, nu de transatlantische verhoudingen zijn vertroebeld door onder andere de in Europa omstreden Amerikaanse Helms-Burton-wet tegen buitenlandse bedrijven die zaken doen met Cuba. Als wrevelpunten noemde Van den Broek voorts de afwijzing door de Amerikanen van Boutros Ghali als opvolger van zichzalf als secretaris-generaal van de VN, de Franse teleurstelling dat de EU, en met name Parijs, niet is uitgenodigd op de topontmoeting vandaag en morgen in Washington over de crisis in het vredesproces in het Midden-Oosten en de irritaties in Europa over de “bekrompen consulatieprocedure” voorafgaand aan de Amerikaanse raketaanvallen vorige maand op Irak. “Ook in Joegoslavië krijg je soms het idee dat de Europese hoge vertegenwoordiger niet de steun krijgt die hij nodig heeft.”

De top moet volgens hem plaatshebben zodra duidelijk is wie de nieuwe Amerikaanse president wordt. “De belangen bij goede samenwerking zijn groot”, aldus Van den Broek. “Ik hoop dat de irritaties en gevoeligheden kunnen worden weggewerkt.” Volgens de commissaris mag van Amerikaanse zijde overigens meer eenheid uit Europa worden verwacht. Hij doelde op de recente Europese verdeeldheid over de reactie op de Amerikaanse aanvallen op Irak.

De Europese ministers van buitenlandse zaken bespreken vandaag in Luxemburg mogelijke tegenmaatregelen tegen de omstreden Helms-Burton wet. De Europese Commissie heeft in juli voorgesteld dat Europese bedrijven moet worden verboden te voldoen aan de Amerikaanse wetgeving. Tevens moeten bedrijven in staat worden gesteld het geld dat door Amerikaanse rechtbanken wordt geëist als gevolg van de boycotwetgeving, via Europese rechtbanken terug te eisen. Probleem vormt de rechtsgrondslag van dit voorstel. Tijdens een informele bijeenkomst vorige maand in het Ierse Tralee verklaarden verschillende ministers van buitenlandse zaken, onder wie de Nederlandse minister Van Mierlo, dat de tegenmaatregelen niet voor de Amerikaanse verkiezingen van kracht moesten worden om president Clinton niet te hinderen.