Student haalt via internet zijn bul op

GRONINGEN, 1 OKT. Eigenlijk wilde hij zijn bul in zijn ouderlijk huis in Amstelveen ondertekenen, maar dat bleek technisch te lastig. Daarom koos de Groningse bedrijfskunde student M. Schipperheyn gisteren voor het internetcentrum BeachNet in Zandvoort om af te studeren via Internet.

Schipperheyn (27) was daarmee de eerste digitaal afstuderende student. Zijn mede-studenten namen hun bul in de aula van het Academiegebouw van de Groningse Universiteit in ontvangst. Via een internetverbinding volgde Schipperheyn deze plechtigheid, terwijl de aanwezigen in de aula in Groningen konden zien hoe de student zijn bul in Zandvoort ondertekende. Vorige week had hij het document al in Groningen opgehaald. Daarna nam hij per computer felicitaties van docenten en vrienden in ontvangst.

Schipperheyns scriptie had bedrijfstoepassingen van Internet als onderwerp. Eén van zijn docenten vroeg hem daarom met het afstuderen een digitale stunt uit te halen. Schipperheyn is tijdens zijn studie met twee mede-studenten een bedrijf begonnen dat zich richt op de Internet-markt.

“Heel apart om de plechtigheid via een klein beeldje te volgen”, reageert zijn moeder. Zij was bij haar zoon aanwezig in Zandvoort. Ze vond het niet jammer dat hij niet op een traditionele manier is afgestudeerd. “Dat hebben we een half jaar geleden met zijn andere studie, rechten al meegemaakt.”