Slechte kritiek wordt 'Big' fataal

NEW YORK, 1 OKT. Over twaalf dagen, op de dertiende, speelt de laatste voorstelling van de musical Big. Volgens waarnemers is het een van de grootste Broadwaycalamiteiten aller tijden.

Daarmee komt opnieuw een met Nederlands geld gefinancierde Broadwayproduktie hoog op de rampenlijst. Big is deels gefinancierd door F.A.O. Schwarz, een Amerikaanse keten van speelgoedwinkels die eigendom is van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB). Schwarz gaat voor ongeveer een miljoen dollar het schip in.

De produktie van Big kostte 10,3 miljoen dollar en dat bedrag gaat waarschijnlijk in zijn geheel verloren. Daarmee passeert de show Cyrano van Joop van den Ende Produkties die met een verlies van naar schatting 7 miljoen dollar in de annalen staat.

Big is gebaseerd op de succesvolle, gelijknamige film uit 1988 die de doorbraak betekende voor de acteur Tom Hanks. De musical valt tegen in vergelijking met de film en is bij de première in april door de kritiek gemengd ontvangen. De New York Times prees Big maar enkele andere kranten waren negatief. James Freydberg weet in The New York Times het floppen van Big aan het uitblijven van een nominatie van de musical voor een Tony Award, de jaarlijkse serie onderscheidingen voor theater.

Ook een andere deels Nederlandse produktie, Victor/Victoria met Julie Andrews in de hoofdrol, kreeg geen Tony-nominatie voor beste musical. Andrews was hierover zo kwaad dat ze bedankte voor haar eigen nominatie. Victor/Victoria heeft 8,5 miljoen dollar gekost en de Nederlandse produktiemaatschappij Endemol zit daar voor 40 procent in. Victor/Victoria ging in oktober 1995 in première maar is nog steeds niet uit de kosten.