Schaakploeg verliest uitzicht op topklassering

JEREVAN, 1 OKT. Nederland zal op de schaakolympiade in Armenië genoegen moeten nemen met een plaats op het tweede plan. Alleen een ruime zege op Bosnië-Herzegovina had nog uitzichten geboden op een topklassering, maar het werd na een merkwaardig wedstrijdverloop 2-2. Met opnieuw Kasparov als animator verstevigde Rusland de koppositie door met 2,5-1,5 van de Verenigde Staten te winnen.

In de wedstrijd van Nederland tegen Bosnië-Herzegovina bereikte Sokolov tegen Timmans damegambiet niets. Na drie uur spelen staakte Sokolov verdere winstpogingen en stemde hij in met een puntendeling. Nikolic speelde sterk in de tijdnoodfase en dwong Loek van Wely, die met voordeel uit de opening was gekomen, in het tweede gedeelte van de partij om nog hard te werken voor een puntendeling. John van der Wiel speelde vooral in de slotfase van zijn partij tegen Kurajica erg sterk. Hij besliste het duel gedecideerd. Paul van der Sterren leed zijn eerste nederlaag.