Russische defensie vreest muiterij leger

MOSKOU, 1 OKT. De Russische minister van Defensie, Igor Rodionov, heeft president Boris Jeltsin vandaag gevraagd meer geld uit te trekken om het leger tevreden te stellen. Hij vreest dat de soldaten aan het muiten slaan, als zij nog langer moeten wachten op het uitbetalen van hun soldij.

Volgens Rodionov wordt de situatie in het leger hoe langer hoe ondragelijker. De minister had alle geruchten over een opstand van de gewapende troepen tot nu toe gesust. Tijdens een persconferentie gaf hij vandaag echter toe dat een gebrek aan geld zou kunnen leiden tot ontwikkelingen die niet in de hand zijn te houden. Dit zou de slagvaardigheid en de paraatheid van het Russische leger ernstig kunnen verzwakken.

“Ik doe een beroep op de maatschappij, de president, de regering en het parlement. We moeten een uitweg vinden”, aldus Rodionov. “De situatie wordt ondragelijk.”

Het Russsische leger was onder de Sovjet-regering de trots van de Russische maatschappij. Sinds het het uiteenvallen van de Sovjet-Unie wordt het leger echter onderbetaald en verwaarloosd. Veel soldaten hebben al maandenlang geen soldij ontvangen. Het moreel van de troepen lijdt hier ernstig onder.

De Russische presidentiële veiligheidsadviseur, Alexander Lebed, heeft zich achter het verzoek van Rodionov aan Jeltsin geschaard. Hij zei vorige week al dat muiterij in het leger dreigde. De soldaten zijn volgens hem gefrustreerd door de nalatigheid en de onachtzaamheid van de regering en door het wachten op hun lonen.

Rodionov hield vorige week nog vol dat de situatie beheersbaar was. Hij ontkende toen dat de onvrede in het leger uit de hand dreigde te lopen. (Reuter)