Problemen EZ en Samsung over Fokker

ROTTERDAM, 1 OKT. Tussen de Nederlandse overheid en Samsung is een patstelling ontstaan over de overname van Fokker. De curatoren van Fokker bevestigen dat er tussen Economische Zaken en Samsung sprake is van “communicatiestoornissen”.

De curatoren betreuren het dat ze er vooralsnog niet in slagen een goede rechtstreekse dialoog tot stand te brengen tussen Economische Zaken en Samsung.

Samsung eist duidelijkheid over de positie van de Nederlandse staat ten opzichte van zowel de redding van Fokker als over het nemen van een 15-procentsbelang door de staat. Economische Zaken wil eerst een businessplan van Samsung hebben voordat het iets onderneemt. Minister Wijers heeft al herhaaldelijk blijk gegeven van zijn irritatie over het uitblijven van een businessplan.

“Het is een beetje een kip of ei-situatie”, meldt het gezaghebbende lucht- en ruimtevaartblad Flight in zijn editie van deze week. Volgens Flight heeft Den Haag weinig zin in een steunoperatie voor Fokker 2 als de Koreanen geen overtuigend bedrijfsplan presenteren.

De besluitvorming in Korea heeft, aldus Flight, vertraging opgelopen. “Samsung heeft aangegeven dat ze meer tijd nodig heeft voor overleg met de Zuid-Koreaanse banken en overheid”, aldus een zegsman van het ministerie. Volgens Aziatische analisten speelt een rol dat het de laatste tijd niet erg goed gaat in de elektronica, Samsungs hoofdactiviteit. Vooral de prijzen van geheugenchip zijn het laatste jaar dramatisch gedaald.

De Zuidkoreanen willen daarom met Fokker geen kat in de zak kopen en eisen meer zekerheden. Vooral over de rol van de Nederlandse overheid en de participatie van Stork in Fokker. Voor het leasen en financieren van de nog te produceren Fokkers wil Samsung een derde onderneming inschakelen.

Samsung is optimistisch over de vliegtuigindustrie en denkt dat er de komende zes maanden op de wereldmarkt in totaal 170 vliegtuigorders zullen worden vergeven. Flight meent dat “de seconden langzaam wegtikken voor Fokker” en een snelle beslissing geboden is.