Presidium Bosnië besluit parlement te installeren

SARAJEVO, 1 OKT. Het Bosnische staatspresidium heeft gisteren zijn eerste bijeenkomst gehouden, een dag nadat de verkiezingscommissie van de Europese veiligheidsorganisatie OVSE de verkiezingsuitslagen had goedgekeurd. De bijeenkomst tussen de moslim Alija Izetbegovic, de Bosnische Serviër Momilo Krajisnik en de Bosnische Kroaat Zubak, had plaats in het hotel Saraj in de buurt van Sarajevo.

De ontmoeting duurde vier uur. Na afloop gaven zij een gezamenlijke verklaring uit, waarin de drie vertegenwoordigers zeiden komende zaterdag de nieuwe instituten in Bosnië te zullen installeren. Ook zal dan voor het eerst het nieuwe parlement bijeenkomen en zullen de drie leiders een tweede gezamenlijke ontmoeting hebben.

De drie zouden zonder hun staf hebben vergaderd in een kleine kamer in het hotel. Carl Bildt, de Hoge Vertegenwoordiger in Bosnië, noemde de sfeer van de vergadering goed. Hij verwacht voor de komende tijd veel discussie tussen de drie, vooral over de nieuwe grondwet. Ook het nieuwe parlement zal zich over het ontwerp van de grondwet buigen. De bijeenkomst tussen de drie leiders was de afgelopen twee weken voorbereid.

De leiders zouden het verder eens zijn geworden over de vorming van een kleine raad van ministers die op 30 oktober voor het eerst bij elkaar moeten komen. De ministers van buitenlandse zaken en van handel, die voor heel Bosnië in het buitenland zullen praten, zouden tegen die tijd moeten zijn benoemd. Volgens de verklaring zijn deze ministers belangrijk voor gesprekken met internationale financiële instellingen die moeten bijdragen aan de wederopbouw in Bosnië.

De drie leiders werden het verder eens over de onmiddellijke vrijlating van gevangen. Alleen personen die door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdigen in voormalig Joegoslavië zijn aangeklaagd, zullen in hechtenis blijven. Ook werd besloten de telecommunicatieverbindingen tussen de entiteiten te herstellen. Dit wordt door waarnemers gezien als een stap naar een hereniging van Bosnië. (Reuter)