Philips versterkt kennisbasis Singapore

ROTTERDAM, 1 OKT. Philips breidt de activiteiten van zijn Centrum voor Fabricage Technieken (CFT) in Singapore de komende jaren sterk uit. Dit houdt verband met de beoogde expansie van het elektronica-concern in het Verre Oosten, zo heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

CFT, dat zijn hoofdvestiging heeft in Eindhoven, kent al verschillende dependances. Eén daarvan staat sinds 1994 in Singapore, Philips' uitvalsbasis voor de Aziatische markt, andere in de VS en Taiwan. Het concern wil van de CFT-afdeling in Singapore nu het eerste volwaardige 'kenniscentrum' voor produktietechnologie in het buitenland maken.

Tot nog toe bleven de activiteiten er beperkt tot industriële automatisering, mechanica en elektronica.

Met de uitbreiding is een investering van zeventig miljoen gulden gemoeid. Het aantal werknemers van de vestiging in Singapore wordt de komende vijf jaar uitgebreid van vijftien tot zeventig. Onder meer wordt een afdeling toegevoegd voor technische trainingen.

Philips zegt het centrum in het Verre Oosten te versterken omdat de ingenieurs die produktietechnologie ontwikkelen veel dichter bij de nieuwe markten moeten zitten. “Het is een kwestie van efficiëntie. We willen sneller inspringen op behoefte aan kennis ter plaatse. We moeten oplossingen ter plekke kunnen bedenken”, aldus een woordvoerder.

Vanuit de vestiging in Singapore wil het elektronica-concern nieuwe steunpunten openen. De eerste daarvan komt in Suzhou in China. Vorig jaar behaalde Philips een omzet van 11 miljard gulden in Azië, 17 procent van de concernomzet. Nog deze eeuw moet dat percentage stijgen tot 25.

De uitbreiding in Singapore kost volgens Philips geen werkgelegenheid bij het kenniscentrum in Eindhoven, waar negenhonderd mensen werken. Wel verhuizen tien werknemers naar Singapore om de uitbreiding te begeleiden.

Het CFT ondersteunt Philipsbedrijven op het gebied van produktontwikkeling, ontwikkeling van onderdelen en apparatuur, produktie- en assemblageprocessen, materiaalanalyse en biedt daarnaast kennis op het terrein van printplaat- en chiptechnologie en meet- en inspectietechnieken.