Oud-tassendrager van Bep van Klaveren eert zijn idool met boksgala

ROTTERDAM, 1 OKT. Bokslegende Bep van Klaveren keert telkens terug in het leven van Aad Veerman. De anekdote over de eerste kennismaking tussen de gezworen kameraden is befaamd in Rotterdamse bokskringen. “Rot je op teringjong”, zou Van Klaveren de zevenjarige Veerman hebben toegevoegd toen deze hem na afloop van de training vroeg of hij zijn tas mocht dragen. “Je moet geen meneer tegen me zeggen, rotaap. Zeg maar Bep. En dan nog wat. Drage en verder je mond houwe.”

Veerman trad gisteravond op als gastheer en organisator van de derde Bep van Klaveren Memorial, een boksgala ter nagedachtenis aan de legendarische Rotterdammer met de verwoestende stootkracht. Plaats van handeling was sportcentrum Schuttersveld in Crooswijk, het kloppende hart van boksminnend Rotterdam en niet onbelangrijk: de bakermat van Van Klaveren én Veerman.

Veerman, een 57-jarige horeca-ondernemer en speelautomaten-handelaar, spaart kosten noch moeite om de herinnering aan The Dutch Windmill levend te houden. Veerman: “Wat de TT voor Assen betekent, moet de Bep van Klaveren Memorial voor Rotterdam zijn.”

Van Klaveren en Veerman waren na hun eerste kennismaking vijftig jaar geleden onafscheidelijk. Aan die vriendschap kwam ruim vier jaar geleden een eind toen de voormalig olympisch kampioen op 84-jarige leeftijd overleed. Kort daarop besloot Veerman op eigen kosten een standbeeld voor Van Klaveren op te richten. Kosten: 120.000 gulden. Tevreden is de flamboyante zakenman nog altijd niet. Want dat in Rotterdam nog altijd geen straat is vernoemd naar zijn idool - en in Amsterdam wel (!) - kan Veerman maar moeilijk verkroppen.

De kosten van het eerbetoon in Schuttersveld komen als vanzelfsprekend volledig voor rekening van Veerman. “Niemand mag betalen. Bep zou dat niet gewild hebben.” Duizend namen heeft de boksfanaat op zijn lijst met genodigden staan. “Meer gaan er vanavond helaas niet in”, zegt Veerman terwijl hij de gasten een voor een verwelkomt bij de ingang.

Het is een kleurrijk gezelschap, voornamelijk bestaande uit rasechte Rotterdammers. Nagenoeg alle coryfeeën en prominenten uit de Maasstad, onder wie oud-Feyenoorders Coen Moulijn en Henk Schouten, verzamelen zich even na achten rondom de ring voor wat Veerman een familiefeest noemt.

Toch blijkt niet iedereen aanwezig te zijn. Zo ontbreekt Jules Deelder op het appèl. De dichter-schrijver draagt Van Klaveren eveneens een warm hart toe, maar heeft op het laatste moment afgezegd. “Hij heeft vanavond waarschijnlijk een zwart klussie in Almere”, vermoedt Veerman.

Ook Regilio Tuur schittert door afwezigheid. Maar dat blijkt nu juist geen toeval of overmacht. Van Klaveren was nooit gecharmeerd van de zwaarvedergewicht uit Hoogvliet. In zijn nadagen wilde de tweevoudig Europees kampioen niets liever dan de ring betreden voor een gevecht met Tuur. “Kijke, of ik 'um een peer voor z'n murf ken geve”, zou Van Klaveren ooit gezegd hebben volgens De Bokskrant, een gisteren speciaal voor de gelegenheid vervaardigd krantje. Ingewijden weten beter. Veerman onthulde zaterdag in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad de ware reden van Van Klaverens afkeer van de wereldkampioen van de World Boxing Organisation. “Bep vond Tuur tien keer niks, maar dat kwam voornamelijk omdat Beps eerste vrouw er met een neger vandoor is gegaan.”

Het publiek kreeg vermakelijke partijen voorgeschoteld, waaronder die van het jeugdige talent Husnu Kocabas uit de nationale amateurselectie. De Nederlandse tiener van Turkse afkomst, volgens kenners troonopvolger van Orhan Delibas, bedwong op indrukwekkende wijze de Tsjech Jeroslav Bastl.

Aan een hoofdact ontbrak het gisteravond omdat het Europese titelgevecht van halfzwaargewicht Eddy Smulders tegen uitdager Crawford Ashley uit Engeland op het laatste moment geen doorgang kon vinden. Ruim een week geleden meldde Fast Eddy zich met griep af. Smulders betreedt nu op 4 november het canvas tegen de Engelsman. In Rotterdam, de stad van Bep van Klaveren.