Nobelprijs literatuur donderdag bekend

STOCKHOLM, 1 OKT. De winnaar van de Nobelprijs voor literatuur wordt aanstaande donderdag bekend gemaakt. Dit heeft de Koninklijke Zweedse Akademie vandaag laten weten. De literatuur is daarmee het eerste terrein waar een winnaar wordt aangewezen. De andere winnaars zullen tussen 7 en 11 oktober bekend worden gemaakt.

De bekendmaking vindt traditioneel op een van de vier of vijf donderdagen in oktober plaats, om 1 uur plaatselijke tijd. De Akademie heeft er dit jaar op aangedrongen het besluit zo snel mogelijk te nemen om te voorkomen dat door ziektes het quorum niet meer kan worden gehaald. Een aantal leden van het comité dat de prijzen toekent heeft zich wegens conflicten teruggetrokken. Bronnen in Zweden vermoeden dat de naam van winnaar wel eens een grote verrassing kan zijn. Het zou niet een van de namen zijn die de laatste jaren op de lijstjes met favorieten voorkomen.