Molukkers moeten toch schade betalen na rellen

DEN HAAG, 1 OKT. Het gerechtshof in Den Haag heeft maandag bepaald dat acht Molukse jongeren die betrokken waren bij rellen, een schadevergoeding van drieduizend gulden moeten betalen. Het hof bekrachtigde daarmee de vonnissen van de politierechter.

De jongeren richtten vorig jaar in Den Haag tijdens de herdenking van het uitroepen van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken vernielingen aan. Het Openbaar Ministerie begrootte de totale schade op 120.000 gulden. Bij de rellen gooiden de demonstranten met stenen en brandbommetjes, vernielden zij ruiten en auto's en belaagden de mobiele eenheid. De politie arresteerde veertig verdachten, waarvan de rechtbank er 31 veroordeelde.

De politierechter veroordeelde hen tot het verrichten van onbetaalde arbeid en een voorwaardelijke celstraf. Als bijzondere voorwaarde bepaalde de rechter dat allen een schadevergoeding van drieduizend gulden moesten betalen.

Tien beklaagden tekenden hoger beroep aan. Zij meenden dat Justitie ze ten onrechte over één kan schoor en willen alleen opdraaien voor de schade die ze zelf hadden toegebracht. Hun raadsman, J. Wattilete, meent dat het juridische begrip “bijzondere voorwaarde” onjuist is toegepast. (ANP)