Kritiek Wiegel op aanvallen Wallage

AMSTERDAM/DEN HAAG, 1 OKT. VVD-senator en oud-partijleider H. Wiegel heeft PvdA-fractievoorzitter J. Wallage gewaarschuwd dat het afgelopen moet zijn met zijn aanvallen op VVD-leider F. Bolkestein. Wiegel noemde het gisteren op een partijbijeenkomst in Amsterdam “intolerabel” dat Wallage bij de Algemene Beschouwingen Bolkestein wegens zijn standpunt over de asielzoekerskwestie beschuldigde van “vissen in de vijver van maatschappelijke onrust”.

Wiegel sprak van “een aantasting van de liberale integriteit”. “Dat moet afgelopen zijn, anders loopt het met de huidige coalitie niet goed af”, aldus de liberale senator. Een woordvoerder van Wallage noemde Wiegels uitlatingen gisteravond een “opzichtige poging om de bal bij de buren over de schutting te werken”.

Ook Bolkestein meent dat de houding van Wallage een gevaar kan betekenen voor het voortbestaan van de paarse coalitie. Op een partijbijeenkomst in Den Haag zei hij: “Als Wallage de coalitie wil opblazen, moet hij dat doen. Ik wil dat niet.” De VVD-leider zei het “jammer” te vinden dat Wallage hem aanvalt op zijn bedoelingen en niet op de feiten. “Het is een proces d'intention”.

Wiegel noemde de uitlatingen van Wallage “quasi-emotioneel”, omdat de fractievoorzitter pas in tweede instantie reageerde op Bolkestein. De liberale senator vindt verder de uitspraak van Wallage's fractiegenoot R. van der Ploeg, dat Bolkestein inspeelt op racistische motieven, onacceptabel. Over de opmerking van Wallage dat de PvdA niet met de VVD wil regeren als de VVD blijft streven naar verlaging van het toptarief in de inkomstenbelasting, zei Wiegel: “Dan regeert de PvdA toch níet mee.”

Wiegel zei het te betreuren dat er “grote verwarring” is ontstaan over de vraag of Bolkestein al dan niet terecht als commissaris rechtstreeks de belangen van het bedrijf MSD bij minister Borst (Volksgezondheid) heeft behartigd. “Deze zaak is heel vervelend voor de heer Bolkestein. Het is vervelend voor onze hele partij. Het schaadt ons.”

Wiegel speculeerde op een mogelijke toekomstige coalitie van VVD, CDA en eventueel D66. Daarbij ziet hij vice-fractievoorzitter J. De Hoop Scheffer als de nieuwe CDA-partijleider.