Jan Timmer gaat weg als sportheld

EINDHOVEN, 1 OKT. Een omhelzing van Cor Boonstra, applaus van 'corporate' Nederland, onderscheiden door premier Kok met het commandeurschap in de orde van de Nederlandse Leeuw. Als een sportheld nam Jan Timmer na 44 jaar afscheid van Philips, het elektronicaconcern waarvan hij de laatste zes jaar president was.

In het Eindhovense Evoluon verzamelden zich gisteren zo'n vijfhonderd genodigden om de vertrekkende president en zijn opvolger Boonstra de hand te drukken. Het Nederlandse bedrijfsleven was ruimschoots vertegenwoordigd: ondernemers als Joep van den Nieuwenhuyzen (RDM) en Hans Breukhoven (Free Record Shop), concernbestuurders als Morris Tabaksblat (Unilever), Cor Baan (DAF Trucks), Ben Verwaayen (KPN) en Ton Risseeuw (Getronics). Ook talloze Philips-functionarissen kwamen opdagen: decennia concern-historie in de personen van Frits Philips, Henk van Riemsdijk, Nico Rodenburg, Wisse Dekker en Cor van der Klugt, opeenvolgende presidenten sinds 1961.

Wat Timmer vooral goed deed, zo zei hij in zijn afscheidsrede, was de aanwezigheid van bijna de hele Centrale Ondernemingsraad. Hij zag het, “ondanks de moeilijke tijden” die Philips onder zijn leiding meemaakte, als een illustratie van de goede relaties binnen het bedrijf, “de basis van het succes”. De Philips-president zei op zijn laatste werkdag te vertrekken als een “redelijk gelukkig” man. “Redelijk, omdat de job niet af is. Er is meer werk te doen.”

Cor Boonstra, die vanaf vandaag de voorzittershamer hanteert, noemde Timmer “een hands-on manager”, die vaker op de juiste tijd op de juiste plaats was. Zoals bij Polygram, de Philips-dochter die hij begin jaren tachtig uit diepe verliezen haalde en waar hij het lef had de cd op de markt te brengen. Maar Jan Timmer zal vooral herinnerd worden, aldus Boonstra, als de man die met zijn saneringsoperatie Centurion “Philips redde, het bedrijf openbrak, een veranderingsproces introduceerde”.