ITALIAANSE LAMSSTOOF

Pancetta is drooggepekeld en gekruid Italiaans buikspek. Een enkel reepje daarvan brengt in welk gerecht dan ook, een wereld aan smaak met zich mee. Deze gestoofde lamsschouder kan daarover meepraten. Pancetta is verkrijgbaar bij Italiaanse- en delicatessenwinkels.

Voor 2 personen:

60 gram pancetta, in dikke plakjes

3 eetlepels olijfolie

1 kleine ui, gepeld en fijngesneden

300 gram ontbeende lamsschouder

1 deciliter droge witte wijn

200 gram aardappelen (vastkokers)

10 blaadjes basilicum, in stukjes

1 teen knoflook, gepeld en middelfijn gesneden

1 ansjovisfilet onder olie (facultatief)

Snijd de pancetta in korte smalle reepjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit daarin al roerend op halfhoog vuur pancetta en ui gedurende 3-4 minuten. Leg het stuk lamsvlees erbij en braad het aan weerszijden aan tot het vlees zijn rauwe kleur heeft verloren. Voeg de wijn toe (naast het vlees gieten) en stoof alles in gesloten pan op laag vuur gedurende 15 minuten. Schil intussen de aardappels en snijd ze in blokjes. Snijd knoflook, basilicum en ansjovis tezamen tot een fijn mengsel. Doe aardappels, kruiden en ansjovis bij het vlees, schep alles luchtigjes om en stoof het gerecht nog 15-20 minuten in gesloten pan op laag vuur, of tot de aardappelblokjes en het vlees gaar zijn en de wijn vrijwel volledig is ingekookt. Proef op zout en maal er naar wens peper bij - al zal het gerecht daarvan naar alle waarschijnlijkheid voldoende bezitten vanwege het zout en de peper die de pancetta met zich meebrengt. Snijd de lamsschouder in plakken en serveer het vlees met het garnituur van spek, uien, en aardappels. Deze lamsstoof duldt geen andere smaken aan zijn zijde.

    • Florine Boucher