Illegalen stromen weg uit Emiraten

DUBAI, 1 OKT. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben buitenlanders zonder de juiste papieren een maand extra de tijd gegeven, tot 1 november, om te vertrekken. Oorspronkelijk liep de 2 maanden durende gratieperiode gisteren af, maar zij werd op het laatste moment een maand verlengd in verband met logistieke problemen die de vertrekkenden ontmoeten. Illegalen worden na 1 november geconfronteerd met boetes en gevangenisstraffen.

Ongeveer driekwart van de 2,3 miljoen inwoners van de VAE zijn buitenlanders, vooral uit Zuid- en Zuidoost-Azië. Volgens de regering waren er 120.000 illegalen voor de uitwijzingsperiode inging, maar andere bronnen spreken van wel 300.000, inclusief gezinsleden. Velen van hen zijn legaal begonnen, maar illegaal geworden door te blijven toen hun visa afliepen.

Duizenden zijn inmiddels vertrokken, maar de stroom is zo groot dat ze niet voor de limiet afliep door de lucht of over zee kon worden weggewerkt. De meesten - ongeveer 5.000 per dag - vliegen naar huis. Illegalen die daarvoor niet het geld hebben, vertrekken per boot. Een aantal jonge mannen heeft de oversteek over de Arabische Zee naar Pakistan en India met kleine visserschepen gemaakt. Gisteren vertrok ook een vrachtschip met 1.000 mensen uit Dubai naar Bombay. Tijdens de vijfdaagse reis slapen zij in het ruim, waar ook 20 geïmproviseerde toiletten zijn gebouwd.

Veel illegalen zijn vastbesloten weer naar de Emiraten terug te keren, omdat ze weinig hoop hebben in eigen land aan het werk te komen. Dat geldt met name voor 20.000 dienstbodes, voornamelijk uit de Filippijnen en Sri Lanka, zonder papieren. Een Filippijnse regeringsfunctionaris verwachtte dat 90 procent in staat zou zijn een nieuwe sponsor te vinden. (Reuter, AP)