Herindeling Nigeriaanse deelstaten en gemeenten

ABUJA, 1 OKT. Nigeria is vanaf vandaag ingedeeld in 36 deelstaten, waarvan zes nieuwe. Dat heeft generaal Sani Abacha, de militaire leider van Nigeria, vandaag bekendgemaakt bij de viering van de onafhankelijkheid.

De maatregel maakt deel uit van de overgang van een militair naar een burgerlijk bestuur. Dit proces zou in oktober 1998 voltooid moeten zijn. Naast de nieuwe deelstaten zijn ook 183 nieuwe gemeenten gecreëerd. Het totale aantal gemeenten komt hierdoor op 776. Bij de herindeling is volgens Abacha rekening gehouden met “een gelijkmatige spreiding en balans binnen de geopolitieke zones van het land” en zijn criteria als de omvang van de bevolking en het land toegepast. Drie nieuwe staten zijn gecreëerd in de noordelijke helft van het land en drie andere in het zuiden.

Nigeria viert vandaag zijn 36-jarige onafhankelijkheid (van Groot-Brittannië). Abacha verklaarde dat hij een comité heeft opgericht dat een economisch plan moet opstellen voor Nigeria tot aan de volgende eeuw. Dit comité wordt voorgezeten door het voormalige staatshoofd Ernest Shonekan.

Gisteren maakte de Nationale Electorale Commissie (NECON) bekend dat zij vijf van de vijftien politieke partijen die zich hadden aangemeld voor toekomstige verkiezingen, heeft ingeschreven. De voorwaarden voor de registratie waren zo streng, dat alleen voorstanders van het militaire regime aan de eisen voldeden. Abacha legde gisteren de eerste steen voor een nieuw parlementsgebouw. Hij wilde daarmee demonstreren dat het overgangsproces in volle gang is.

De ministeriële actiegroep van het Britse Gemenebest (CMAG), dat Nigeria na de executie van de schrijver Ken Saro-Wiwa in november schorste, voerde het afgelopen weekeinde in New York besprekingen over sancties tegen het militaire regime. De groep zal een missie naar Nigeria sturen om bewijzen te verzamelen van schendingen van de mensenrechten in het land. De onderzoekers mogen van het militaire regime echter niet spreken met politieke tegenstanders. Het Gemenebest zal voorlopig geen economische maatregelen tegen Nigeria nemen. (Reuter)