Euro-munt breekt door in de VS

WASHINGTON, 1 OKT. President Wim Duisenberg van De Nederlandsche Bank vond dat hij een missie had te vervullen in Washington om de toekomstige Europese munt als internationale reservemunt te presenteren. Voor het gehoor van de haute finance maakte hij gisteren duidelijk “geen twijfel” te koesteren over de potentie van de euro.

Duisenberg was door gastheer ABN Amro voor een lunchtoespraak officieel aangekondigd als de 'president van de Nederlandsche Bank'. Maar Duisenberg trad gisteren in Washington veeleer op als aanstaand topman van het Europees Monetair Instituut (EMI) en meest kansrijke kandidaat-topman van de toekomstige Europese Centrale Bank, waarvan het EMI de voorloper is. Gisteravond deed Duisenberg het in een lezing in het European Institute voor een Amerikaans gehoor nog eens dunnetjes over. Zijn boodschap? Amerikaanse scepsis over de vooruitzichten voor een Europese muntunie in 1999 is volstrekt misplaatst. De scepsis vloeit volgens Duisenberg mogelijk voort uit een gebrek aan interesse voor Europese kwesties. Hij kreeg dezer dagen bijval van de Duitse minister van Financiën Theo Waigel, die in Washington sprak over een “enorm gebrek aan informatie over de euro” in de Verenigde Staten.

Toch is een ommekeer in het Amerikaanse denken over de euro misschien wel veel dichterbij dan Duisenberg heeft verondersteld. Dat viel althans op te maken uit de woorden van minister Robert Rubin (Financiën) afgelopen weekeinde na afloop van de ministersbijeenkomst van de Groep van zeven industrielanden (G7). De Amerikaanse bewindsman sprak van een “zeer nuttige discussie” over de vooruitgang naar een Europese Monetaire Unie (EMU). Volgens Rubin was gesproken over de gevolgen voor financiële instellingen wanneer de D-mark verdwijnt en de euro daarvoor in de plaats komt.

Niet eerder sprak de Amerikaanse bewindsman zo openlijk over de komst van de euro als een realiteit. En al helemaal niet over de mogelijke gevolgen van de invoering van de Europese munt. In zekere zin beleefde de euro dit weekeinde in de VS een doorbraak.

In zijn speeches maakte Duisenberg duidelijk dat de kracht van de euro zal stoelen op stabiliteit, een groot volume aan handelstransacties in de Europese munt, en een omvangrijke financiële markt in de Europese Unie. “Met 350 miljoen consumenten heeft de EU de grootste consumentenmarkt van de OESO-landen,” aldus Duisenberg.

Duisenberg stelde vast dat het bruto binnenlands produkt van de EU hoger ligt dan dat van de VS. Maar hij merkte tegelijk op dat de EMU een economische en geen politieke unie is. “En de geschiedenis toont aan dat de topmunt door de topmogendheid wordt geleverd. “Op dit punt heeft Europa nog steeds wat goed te maken op de VS”, aldus Duisenberg.