Davids na gesprek toch niet bij selectie

ROTTERDAM, 1 OKT. Guus Hiddink heeft zaterdag in Milaan een gesprek gehad met Edgar Davids. Over de uitkomst van het gesprek wil de bondscoach pas vanavond mededelingen doen. De middenvelder van AC Milan is door Hiddink niet geslecteerd voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales, die zaterdag in Cardiff wordt gespeeld.

De bondscoach geeft op de linkervleugel de voorkeur aan Philip Cocu en Giovanni van Bronckhorst die respectievelijk in het laatste EK-duel tegen Frankrijk en de vriendschappelijke ontmoeting met Brazilië goed functioneerden.

Davids kreeg deze zomer op het Europees kampioenschap in Engeland een conflict met Hiddink, nadat hij de bondscoach met een platvloerse opmerking verweet te veel zijn oren te laten hangen naar Danny Blind en Frank de Boer. Dat was kort na de interland tegen Zwitserland waarin Davids als wisselspeler werd ingezet. Toen in een onderhoud bleek dat de ex-Ajacied zijn mening nauwelijks wilde herzien, zond Hiddink hem naar huis.

De selectie van het Nederlands elftal, die gisteren na veel plussen en minnen tot stand kwam, bevat een aantal onverwachte namen. Dennis Bergkamp, die de afgelopen weken met een spierblessure kampte, werd na een medische test in Zeist toch opgeroepen. De verwachting is dat hij kan spelen tegen Wales. Daarnaast haalde Hiddink de spits Pierre van Hooijdonk (Celtic) terug en voorstopper Stan Valckx (PSV). Tevens werd verdediger André Ooijer van Roda JC als debutant aan de selectie toegevoegd. Youri Mulder, in eerste instantie ook door Hiddink geslecteerd, meldde zich vanmorgen af in Zeist. De speler van Schalke onder vind nog te veel hinder van zijn enkelblessure. Hiddink heeft nog geen vervanger aangewezen.

Gezien een lawine aan blessures, werd de toenaderingspoging van Hiddink in de affaire met Davids ogenschijnlijk steeds urgenter. Maar juist voor de positie van linkshalf beschikt de bondscoach in het Oranje-team, dat hij in laatste twee interlands een face-lift gaf door van systeem te veranderen, over verschillende mogelijkheden.

De afgelopen maanden heeft de bondscoach verscheidene keren zonder resultaat het antwoordapparaat ingesproken van Davids tot hij vorige week zelf het initiatief nam voor een gesprek en naar Milaan reisde. De middenvelder had via zijn zaakwaarnemer Sigi Lens laten weten dat hij beschikbaar was voor Oranje. Bij Milan functioneerde Davids tot nog toe met wisselend succes. De laatste weken speelde hij verschillende keren in het basisteam. Zoals afgelopen woensdag in het Champions League-duel met Rosenborg. Zondag bleef Davids echter weer aan de kant wegens een schorsing die hij opliep door een rode kaart.

De speler die zo beantwoordt aan de passie die Hiddink kort na zijn aanstelling predikte, raakte zaterdag met Michael Reiziger betrokken bij een auto-ongeluk. Het voertuig van de twee Nederlandse profs in Milanese dienst werd in een file van achteren aangereden. Davids bleef ongedeerd, maar Reiziger raakte geblesseerd aan zijn nek. Vandaar dat hij afzegde voor de interland van zaterdag. Het duo werd in Amsterdam overigens ook al eens het slachtoffer van een verkeersongeluk. Toen liep Reiziger een armblessure op.

Behalve Reiziger zegden ook de PSV'ers René Eijkelkamp en Jaap Stam af voor de interland in Cardiff. Zijn gekwetste achillespees vraagt om rust. Pierre van Hooijdonk werd zijn vervanger. De topscorer van Celtic raakte de laatste dagen in onmin met het bestuur van zijn club, nadat hij salarisverhoging verlangde. Voorzitter McCann heeft inmiddels laten weten dat daarvan geen sprake kan zijn. De oud-spits van NAC speelde twee keer eerder voor Oranje. In december 1994 tegen Luxemburg debuteerde hij in de laatste wedstrijd onder bondscoach Advocaat, vervolgens was hij er in de eerste interland van Hiddink tegen Frankrijk ook bij. Beide keren als invaller.

PSV-trainer en ex-bondscoach Dick Advocaat liet zijn opvolger gisteren nog eens nadrukkelijk weten dat het Nederlands elftal alleen gebaat is bij fitte spelers. De Hagenaar doelde ongetwijfeld op het selecteren van Numan en Cocu die in zijn ogen niet volledig zijn hersteld van blessures. Advocaat vreest dat de internationals van PSV geblesseerd terugkeren uit Wales en dan niet beschikbaar zijn voor de competitiewedstrijd van volgende week dinsdag tegen FC Twente waarin hij ook al de Belgen Luc Nilis en Marc Degryse mist wegens interlandverplichtingen.

De teruggekeerde Stan Valckx speelde negentien keer als international. Vooral tijdens de wereldtitelstrijd in 1994 in de Verenigde Staten was hij een waardevolle kracht voor Oranje. Na de verloren kwalificatie-wedstrijd in Wit-Rusland, juni 1995, verdween hij uit beeld. Voor de defensie selecteerde Hiddink ook Ferdi Vierklau van Vitesse, die vele wedstrijden speelde in het olympisch elftal, ook bij het grote Oranje al eens mocht sfeerproeven maar nooit voor het vlaggenschip van de KNVB uitkwam. Een nieuw gezicht vormt André Ooijer die zowel in het centrum als voor de rechtsbackpositie inzetbaar is. Ooijer komt van de jeugdopleiding van Ajax en werd door Nol Hendriks, de geldschieter van Roda JC, weggehaald bij Volendam.

Hiddink kan voor de kwalificatie-wedstrijd tegen Wales verder niet beschikken over De Kock (Schalke 04), Hoekstra, Veldman, Witschge en Kluivert van Ajax alsmede de Feyenoorder Van Gastel. De vleugelaanvallers Overmars en Taument hield hij bewust buiten de selectie en dat verraadt een strijdwijze met twee spitsen.

De selectie, zonder de vervanger van de geblesseerde Youri Mulder: Van der Sar, Ronald de Boer, Frank de Boer, Bogarde (Ajax), De Goey, Van Bronckhorst (Feyenoord), Seedorf (Real Madrid), Winter (Inter Milaan), Valckx, Numan, Cocu, Jonk (PSV), Bergkamp (Arsenal), Vierklau (Vitesse), Ooijer (Roda JC), Van Hooijdonk (Celtic), Cruijff (Manchester United).