Britten willen actie tegen Birma

RANGOON/LONDEN, 1 OKT. Groot-Brittannië vindt dat de internationale gemeenschap opnieuw in actie moet komen tegen het militaire bewind van Birma in verband met het muilkorven van de oppositiebeweging van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Britse regering zal daarvoor voorstellen doen bij de andere lidstaten van de Europese Unie (EU).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen heeft dat gisteren bekend gemaakt. Mogelijk wordt over het nemen van maatregelen vandaag al overleg gevoerd op de maandelijke bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. Ook Japan, de grootste hulpdonor van Birma, heeft zich verontrust getoond over de ontwikkelingen in Birma.

Eind vorige week grepen de autoriteiten in om te verhinderen dat aanhangers van Suu Kyi een driedaags congres van de verboden Nationale Liga voor Democratie (NLD) zouden houden. De toegangswegen naar haar woning werden afgesloten en de afgelopen dagen werden, volgens opgave van de autoriteiten zelf, ruim 550 partijgangers opgepakt. Meer dan 150 mensen zouden nog vast zitten. Woordvoerders van het militaire bewind, de 'Staatsraad voor Herstel van Orde en Gezag' (SLORC), verklaarden gisteren op een persconferentie dat de wegblokkades op hun plaats zouden blijven totdat de situatie zich heeft “genormaliseerd”. Zij zeiden ook dat de politieke activisten slechts voor “tijdelijk” zijn aangehouden om “onrust te voorkomen”.

Op de persconferentie in Rangoon beschuldigde een hoge functionaris van het ministerie van Defensie, kolonel Kyaw Thein, oppositieleidster Suu Kyi ervan er op uit te zijn om, “in samenwerking met buitenlanders”, het land “te ontwrichten”. Hij zei dat Suu Kyi met haar “vijandige houding” aanstuurt op een regelrechte confrontatie tussen het volk en het bewind. Ze zou samenspannen met buitenlandse diplomaten en journalisten om valse berichten de wereld in te sturen om zodoende een sfeer van instabiliteit te scheppen in Birma. Ook werd de Birmese geestelijkheid gewaarschuwd zich niet in te laten met oppositionele activiteiten.

Volgens een gisteren in Londen uitgegeven verklaring is de Britse regering “bezorgd” over de onderdrukking van de oppositie in Birma. “We veroordelen op scherpe wijze de gevangenneming” van de activisten van de NLD, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het Verenigd Koninkrijk gelooft dat het nodig is om verdere internationale actie te ondernemen tegen het bewind in Birma”. Groot-Brittannië heeft zich in het verleden altijd verzet tegen sanctie-maatregelen, zolang die niet werden gedragen door de Verenigde Naties, maar eerder dit jaar schrapte Londen wel een voorgenomen handelsmissie naar Birma. Een woordvoerder van de Japanse regering zei gisteren dat het bewind in Rangoon de vrijheid van politieke partijen moet respecteren. (AFP, Reuter).