Beurs beleeft opnieuw uiterst kalme ochtend

, AMSTERDAM, 1 OKT. Op de Amsterdamse beurs was het vanmorgen opnieuw stil. Beleggers bleven aan de zijlijn omdat de koersen in de afgelopen weken sterk zijn opgelopen. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen stond rond het middaguur op 576,56 punten, een verlies van 0,40.

AMSTERDAM “Er gebeurt bar weinig”, aldus een handelaar. Chemieconcerns Akzo Nobel en DSM waren in trek. De koers van Akzo Nobel liep op met drie gulden tot 210,40 gulden. Akzo Nobel boekte gisteren al een winst van 2,20 gulden. Ook de koers van het aandeel DSM liep verder op, met 1,40 gulden na de koersstijging met twee gulden de voorgaande dag.

Ook voor andere zogeheten cyclische aandelen, waarvan de resultaten sterk afhankelijk zijn van de economische groei, bestond belangstelling. Het Rotterdamse Pakhoed ging omhoog met twee kwartjes. Vanmorgen maakte het concern bekend Univar in zijn geheel te hebben overgenomen.

De uitgevers deden een stapje terug na de forse winst van gisteren. Verklaring daarvoor was volgens een handelaar een nieuw beleggingsinstrument dat de Rabobank gisteren heeft gelanceerd. Deze 'Dutch Publishers Sprinter' is een combinatie van een obligatielening en een belegging in een index van vier beursgenoteerde Nederlandse (muziek)uitgeverijen (VNU, Wolters Kluwer, PolyGram en Elsevier).

Wolters Kluwer verloor vanmorgen dertig cent op 215 gulden, VNU twee kwartjes op 33 gulden en Elsevier raakte een dubbeltje kwijt op 28,20. Amusementsconcern PolyGram (voor 75 procent in handen van Philips) klom in de loop van de ochtend twee dubbeltjes tot 96 gulden.

Unilever verloor 1,80 gulden op 268,30, ondanks de mededeling maandag dat het uit efficiency-overwegingen twee bedrijven in de VS, Thomas J. Lipton en Van den Bergh Foods samenvoegt. KLM noteerde een gulden lager op 44,80.

De dollar heeft de winst na het beraad van de zeven grootste industrielanden (G-7) in Washington alweer prijsgegeven. Vergeleken met de slotkoers van gisteren van 1,7125 gulden moest de Amerikaanse munteenheid in Amsterdam vanochtend bijna een halve cent terug naar 1,7085 gulden.

Op de Europese valutamarkten opende verder de Franse frank iets lager op 33,115 per honderd vergeleken met een slotkoers van 33,150 gisteren. De lire en de peseta, die aanvankelijk profiteerden van de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen zakten verder terug van respectievelijk 1,1240 per duizend naar 1,1205 en van 1,3335 per honderd naar 1,3315.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft een record laten lopen. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen eindigde volgens voorlopige cijfers op 5882 punten. Dat was negen punten meer dan vrijdag.

Lange tijd bleef de index boven het record van 5894,74 punten, dat dateert van 23 september. Pas kort voor het slot van de handel raakte het record buiten bereik. De aandelen trokken zich niet veel aan van de obligaties, die zwakker waren.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio drukten winstnemingen vandaag de stemming, na vijf achtereenvolgende dagen van koersstijgingen.

De Nikkei-index eindigde 93,43 punten lager op 21.462,97. Er gingen 340 miljoen aandelen om. Het nieuws dat de werkloosheid in het land gedaald is van 3,4 procent in juli tot 3,3 procent in augustus, deed daar niets aan af.