Betaald parkeren in hoofdstad uitgebreid

AMSTERDAM, 1 OKT. Het betaald parkeren in de Amterdamse binnenstad wordt uitgebreid. Vanaf morgen moet zes dagen per week van 's ochtends 9 uur tot 's avonds elf uur voor een parkeerplaats worden betaald en op zondag van 12 uur 's middags tot elf uur 's avonds. Het tarief in de avonduren en op zondag bedraagt 2,25 gulden per uur, het dagtarief van maandag tot en met zaterdag blijft 4,25 gulden.

Dit heeft wethouder Bakker (Verkeer) gisteren meegedeeld. Aanleiding voor de maatregel is de toename van het autoverkeer door de verruiming van de winkeltijden. Vooral op zondag wordt het centrum overspoeld met auto's.

Voor bewoners van de binnenstad die wel een auto hebben maar geen parkeervergunning betekent de maatregel een financiële aderlating, aldus Bakker. Om hen tegemoet te komen kunnen zij hun auto binnenkort tegen betaling van 100 gulden per maand kwijt in parkeergarages in de Bijlmermeer. Bij de prijs is een openbaar-vervoerkaart inbegrepen, waarmee zij van en naar de binnenstad kunnen reizen alsmede gratis de binnenstad kunnen doorkruisen.

Op dit moment staan 3.000 mensen op de wachtlijst voor een parkeervergunning. Bakker wil per maand aan 250 van hen een vergunning verstrekken, afhankelijk van de vraag of de ruimte dit toestaat. Voorts zijn nog 150 van de 500 plaatsen beschikbaar op de parkeerboot aan de Westerdoksdijk, tegen betaling van 100 gulden per maand. Eind augustus werd de parkeergarage van Amsterdam Arena geopend die plaats biedt aan 2.000 auto's. Automobilisten maken er tot nu toe mondjesmaat gebruik van, vorige maand stonden er gemiddeld 50 auto's per dag.

Bewoners in de binnenstad hebben grote kritiek op de maatregelen. Zij vrezen dat parkeerplaatsen worden opgeheven voor dat andere voorzieningen zijn geschapen. De lokale partij Mokum Mobiel heeft alle niet-vergunninghouders opgeroepen elke dag raadsleden te bellen om tekst en uitleg te vragen.