België verlaagt btw-tarief sierteelt

BRUSSEL, 1 OKT. België verlaagt met ingang van vandaag de btw op sierteelt van 21 naar 6 procent. Dat heeft de Belgische regering dit weekeinde beslist.

Aan de btw-verlaging voor siertelers is een lange strijd voorafgegaan binnen de Europese Unie, waarbij Nederland één van de belangrijkste tegenspelers van België was. Volgens België, dat daarin werd gesteund door de Europese Commissie, hadden Nederland en zes andere EU-landen per 1 januari 1995 een hoger btw-tarief op sierteelt moeten invoeren. De zeven zouden een Europese richtlijn overtreden, door het btw-tarief van 6 procent te handhaven. Maar Nederland en de zes overige EU-landen willen met deze btw-verhoging wachten tot er een overkoepelende regeling is voor btw-tarieven in de Europese Unie.

Het conflict liep zo hoog op dat België, dat zich benadeeld voelde omdat het zelf het hogere btw-tarief voor sierteelt hanteerde, aankondigde naar het Europese Hof van Justitie te stappen. De Nederlandse minister Zalm (financiën) reageerde daarop met de opmerking dat hij het liever op een juridische procedure liet aankomen, dan de tarieven aan te passen omdat zo'n procedure lang duurt. In de tussentijd zouden de Nederlandse siertelers blijven profiteren van het lage tarief. Zalm verwachtte overigens succes bij het Hof, omdat Nederland al het lage tarief hanteerde toen de commissie met regels over btw-verhoging voor sierteelt kwam.

In maart verwierp minister Zalm een compromis-voorstel van de Europese Commissie, om het lage btw-tarief op sierteelt per 1 januari 1998 af te schaffen. Als Nederland het btw-tarief op planten en snijbloemen verhoogt, dan zou dit een ernstige tegenvaller zijn voor de siertelers.

Het zou naar schatting leiden tot verlies van duizenden banen. Behalve Nederland hanteren Duitsland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg en Oostenrijk het lagere btw-tarief.