Alberda vertrekt op 1 januari als coach van volleybalteam

ROTTERDAM, 1 OKT. Joop Alberda vertrekt op 1 januari als bondscoach van de nationale mannenvolleybalploeg. Hij heeft dit vanochtend bij een persconferentie van de Stichting Top Volleybal Nederland (TVN) in Den Bosch bekendgemaakt. Dat gebeurde in het hoofdkantoor van de SNS Bank, de nieuwe hoofdsponsor van het Nederlandse topvolleybal.

Alberda was vier jaar werkzaam als bondscoach. Bij de Olympische Spelen in Barcelona (1992) behaalde Nederland onder leiding van Arie Selinger zilver, vier jaar later in Atlanta won de ploeg onder leiding van Alberda wel. Zoals Nederland in Rotterdam deze zomer ook de eindstrijd van de World Volleybal League won, zegevierde de ploeg bij de Olympische Spelen na een vijfsetter tegen Italië. “Het team heeft recht op nieuwe impulsen. Ik heb er vier jaar lang de maximale hoeveelheid tijd, energie en creativiteit in gestoken. Volleybal was elke dag opstaan en elke dag simpele dingen goed doen, steeds, steeds beter”, zei Alberda vanmorgen.

Alberda overlegt met TVN over een nieuwe functie in het volleybal. Hij overweegt ook in te gaan op een aanbieding uit het buitenland. De bondscoach maakt plaats voor een nog onbekende opvolger om de verdere ontwikkeling van het Nederlandse volleybal niet te blokkeren.

“Over vier jaar is het spelletje van 1996 alweer verouderd”, zei Alberda. “Ik heb ongelooflijk veel te danken aan deze sport, ik ben volleybal, ik leef volleybal, ik stink naar volleybal. Ik heb dan ook de wens iets voor deze sport te blijven betekenen. In welke hoedanigheid weet ik nog niet.”

Voor recordinternational Ron Zwerver kwam het besluit van Alberda niet als een verrassing. De speler werd vanochtend in Italië telefonisch door de bondscoach op de hoogte gesteld. “Hij heeft er gigantisch veel tijd in gestoken en dat kan niet nog vier jaar.” Zwerver heeft zelf nog geen beluit genomen of hij doorgaat bij de nationale ploeg. Tijdens het Challenge-toernooi van volgende maand in Japan zal hij daarover met de andere spelers en vertegenwoordigers van TVN praten. Volgend jaar staat het Europees Kampioenschap in Nederland op het programma. Zwerver: “Ik weet niet wat ik doe. Het besluit van Alberda kan op mijn beslissing van invloed zijn.”