Afzet golfkarton stabiel

De Nederlandse producenten van golfkarton hebben in de eerste zes maanden van 1996 ongeveer dezelfde hoeveelheid verpakkingsmateriaal afgezet als in het eerste halfjaar van 1995. Voor geheel 1996 wordt een lichte stijging van de afzet verwacht. De produktie van golfkarton is vorig jaar met 1,9 procent gestegen tot 927 miljoen vierkante meter.

Dat maakte voorzitter H. Wijngaard van de Vereniging van Nederlandse Golfkartonfabrikanten vanochtend bekend. De bedrijfstak verwacht dat de golfkartonprijzen de komende periode zullen stijgen. Dat komt door hogere prijzen van papier, een belangrijke grondstof voor golfkarton. Een Nederlander verbruikt gemiddeld 43 kilo golfkarton per jaar, negen kilo meer dan het gemiddelde in Europa. In de Verenigde Staten is dit verpakkingsmateriaal aanmerkelijk populairder. Daar is het verbruik per hoofd van de bevolking jaarlijks negentig kilo. In Nederland zijn elf ondernemingen die golfkarton maken. Er werken gezamenlijk 2745 mensen. De afgelopen jaren is het aantal personeelsleden met honderden ingekrompen, terwijl de afzet licht is toegenomen.