ABN Amro financiert export naar Zuid-Afrika

ABN Amro heeft gisteren, tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix en in het bijzijn van minister Wijers (economische Zaken), een raamkrediet van 100 miljoen gulden getekend met de Industrial Development Corporation (IDC) in Zuid-Afrika. De overeenkomst heeft als doel om de export van Nederlandse kapitaalgoederen en diensten naar Zuid-Afrika te financieren.

IDC is een vooraanstaande financiële overheidsinstelling die de particuliere sector en de industrie helpt ontwikkelen. “Hiermee zijn wij niet alleen een samenwerking aangegaan met een sterke Zuid-Afrikaanse partner, maar kunnen we ook bijdragen aan de noodzakelijke ontwikkeling van de infrastructuur van het land”, aldus M.J. Drabbe, lid van de raad van bestuur van ABN Amro, die namens de bank tekende. In 1995 was ABN Amro de eerste Nederlandse bank die in Zuid-Afrika haar deuren opende na de invoering van de democratie. De bank heeft sindsdien drie banksyndicaten geleid voor leningen aan Zuid-Afrikaanse bedrijven in de telecommunicatie, mijnbouw- en voedingsmiddelensector, voor ruim 700 miljoen gulden. Ook heeft ABN Amro een aantal Nederlandse bedrijven ter plekke kunnen financieren. ABN Amro kondigde gisteren ook aan samen met Lucent Technologies en Nepostel de ontwikkkeling van de Zuif-Afrikaanse telecommunicatiesector te gaan ondersteunen. De bank zal financiële trainingen voor de werknemers in de telecommunicatie verzorgen.