Vitesse legt zwakke plekken Feyenoord op pijnlijke wijze bloot; Koeman faalt hopeloos als organisator

ARNHEM, 30 SEPT. Arie Haan is een handige prater. De eerste nederlaag van Feyenoord in deze competitie benutte hij om zijn gelijk te halen. De kritiek dat zijn gerenoveerde ploeg te behoudend speelt, zal na de 4-2-nederlaag tegen Vitesse wel verstommen, vermoedt de trainer. Want op Monnikenhuize werd in zijn ogen op ondubbelzinnige wijze aangetoond hoe kwetsbaar Feyenoord is als het wordt gedwongen de aanval te kiezen.

Halverwege de eerste helft kregen de Rotterdammers binnen tien minuten drie treffers tegen. In de tweede helft wist Vitesse zelfs uit te lopen tot 4-0. Het is dat Feyenoord daarna via Sanchez en Schuiteman nog twee keer wat wist terug te doen tegen de freewheelende Arnhemmers, anders had de blamage ongekende vormen aangenomen voor de trotse koploper.

Wellicht dat Vitesse gisteren de tot nog toe verborgen achilleshiel van Feyenoord op een pijnlijke wijze heeft blootgelegd. Twee doelpunten ontstonden door dekkingsfouten voor het doel, twee andere treffers kwamen tot stand bij een doorbraak door het centrum. Het hart van de defensie bleek de kwetsbare plek en dáár staat het duo Henk Fräser-Ronald Koeman. De organisator en verdediger Koeman faalde gisteren hopeloos. Haan heeft lange tijd geprobeerd de ervaren speler achterin te houden. Nu Fräser na een jaar weer hersteld is van een blessure, vindt Koeman het tijd wat meer door te schuiven naar het middenveld. Maar juist dan ontstaan de problemen.

In het laatste seizoen van zijn voetballoopbaan is Koeman niet meer in staat corrigerend op te treden. Snelheid en terugverdedigen was toch al niet zijn sterkste kant. Fräser blijkt na maanden van afwezigheid veel timing en scherpte te kort te komen. De kopbal van Jochemsen uit een corner, het eerste doelpunt, had een waarschuwing moeten zijn. Daarna mochten Jochemsen en Makaay vrij op De Goey afgaan. Een keer kwam Fräser snelheid te kort, een keer was hij er helemaal niet bij en probeerde Boateng de bal uit het doel te glijden. Het was een koddig gezicht om te zien hoe Koeman een sprint probeerde te trekken, maar vele meters tekort kwam.

Bij de vierde treffer stond Makaay helemaal vrij om de voorgetrokken bal van Jochemsen in te schieten. Koeman had zijn verdedigers verkeerd opgesteld of ze gehoorzaamden hem niet. Haan zag zijn gelijk bevestigd. De harde waarheid van de kwetsbare defensie heeft echter wel als onaantrekkelijke consequentie dat Feyenoord genoodzaakt is met een dubbele voorstopper te spelen.

Vitesse weet elk seizoen een enkele keer te stunten tegen topploegen. Vorig seizoen ging Ajax over de knie op Monnikenhuize, gisteren was Feyenoord dus aan de beurt. Een opmerkelijke krachtsexplosie na een machteloos optreden in Eindhoven (0-0) en een kleurloze zege bij RKC (0-1). Maar de klasse van Leo Beenhakker is natuurlijk dat hij de gelederen gesloten weet te houden als het wat minder gaat. In tegenstelling tot zijn voorganger Ronald Spelbos, die vorig jaar rond deze tijd al op de schopstoel zat wegens slechte prestaties en tumult op de training. “Maar denk niet dat er nu geen gekke dingen gebeuren door de week”, zegt Arco Jochemsen, de grote uitblinker van gisteren. “Alleen wordt er veel minder ophef over gemaakt. Het is kennelijk toch belangrijk hoe iets naar buiten komt.”

En hij doelde op het incident tussen de altijd felle Raymond Atteveld en Beenhakker van afgelopen week. Atteveld liet zich gaan in een discussie op de training en begon een ordinaire scheldkanonnade. Beenhakker stuurde hem weg, maar accepteerde later zijn excuses. Atteveld speelde gisteren als verdedigende middenvelder gedisciplineerd en goed. Tegen zijn gewoonte in bleef hij zelfs verschoond van een gele kaart. Terwijl de elleboogstoot van Vos op Jochemsen en het natrappen van Van Wonderen op Makaay, buiten het gezichtsveld van arbiter Uilenberg, normaal gesproken voor hem redenen zijn voor represailles.

Ook het geduld dat Beenhakker tot nog toe heeft gehad met Roy Makaay werd gisteren beloond. Het alom geroemde talent had dit seizoen nog geen treffer achter zijn naam staan. Tegen Feyenoord vormde hij als zwervende spits een goed koppel met de Serviër Déjan Curovic die de Griekse aanwinst Nikos Mahlas uit het basisteam heeft verdreven. Makaay: “Curovic kan uitstekend een bal vast houden. Daarvan profiteer ik. Al moet ik nu veel meer lopen. Ik was aan het einde van de wedstrijd helemaal kapot. Beenhakker heeft mij aan het begin van dit seizoen niet onder druk gezet. Het zal hem een zorg zijn wie de doelpunten voor zijn rekening neemt, als ze maar gemaakt worden. Scoren mocht voor mij vooral geen obsessie worden, zei hij. Zijn vertrouwen in mij is steeds groot geweest.”

Het is al weer anderhalf jaar geleden dat Louis van Gaal bij de nu 21-jarige Makaay op de stoep stond om hem te contracteren. De technisch directeur van Ajax liep zijn eerste blauwtje. “Ik ben op verschillende posities inzetbaar, maar op al die plekken was ik tweede of derde keus. Daar voelde ik niets voor. Bij Vitesse kon ik wél voetballen en daar heb ik voor gekozen.” Als Van Gaal weer bij hem aanklopt zal Makaay hem echter met meer interesse te woord staan. “Er is bij Ajax een andere situatie ontstaan. Ik heb nu een grote kans om te spelen.”

Maar struikelblok zal dan de vergoedingssom kunnen vormen, die betaald moet worden om zijn nog anderhalf jaar durende verbintenis bij Vitesse af te kopen. “Tenerife moest deze zomer zeven miljoen betalen. De club was daartoe bereid, maar in overleg met Beenhakker heb ik daar vanaf gezien. De trainer kent de Spaanse clubs natuurlijk door en door. Hij wist me ervan te overtuigen dat ik daar niet tot mijn recht zou komen. Als Ajax nog interesse in mij heeft dan zal er weer zo'n bedrag voor mij gevraagd worden. Voorlopig houd ik me echter tot het einde van het seizoen met Vitesse bezig, daarna zien we wel verder”, aldus Makaay.

    • Erik Oudshoorn