Urban Dance

Urban Dance Squad. Planet Ultra (Virgin 8 42064)

Urban Dance Squad is een rockband geworden. Na drie cd's waarop de groep een combinatie zocht van rap en rock blijkt op de vierde, Planet Ultra, definitief te zijn gekozen voor rock. Dat betekent dat er rockritmes gebruikt zijn, dat de cd een rock-achtige opbouw heeft - stevige nummers worden afgewisseld met ballades - en dat voorman Rudeboy voornamelijk zingt in plaats van rapt.

En al liet Rudeboy bij het rappen horen dat hij verbaal kan daveren, als hij zingt vliegt zijn stem nogal eens uit de bocht. Trucs en effecten als gekke stemmetjes en echo's moeten de zwakke momenten verdoezelen.

Ook muzikaal worden krachtgrepen toegepast. Want een probleem bij de Urban Dance Squad is dat de nummers nooit helemaal vanzelfsprekend lópen. De melodieën zijn vaak stakerig en moeten het eerder hebben van de overrompelende uitvoering dan van een meeslepende harmonie. Maar de groep lijkt hier iets op gevonden te hebben. Een groot aantal nummers op het vijfenzeventig minuten durende Planet Ultra klinkt in eerste instantie massief en monotoon. En dan, juist op het moment dat het saai dreigt te worden, komt er een mooie break of een gloedvolle gitaarsolo.

Aan Planet Ultra is te horen dat men met de eigen tekortkomingen rekening heeft gehouden. De nieuwe muziek is vol en kleurrijk, en klinkt in de meeste nummers overtuigend, maar nooit volledig vanzelfsprekend.

    • Hester Carvalho