Toch rode kaart bij afscheid als arbiter

Scheidsrechter John Blankenstein moest in zijn afscheidswedstrijd Roda JC-Fortuna Sittard toch nog een rode kaart trekken. Fortuna-speler Patrick Paauwe gaf een opponent een elleboogstoot. Blankenstein noemde het incident na afloop een smet op zijn afscheid. Hij gaf ook nog twee gele kaarten en een strafschop waaruit het enige doelpunt viel.

Het ging er na rust stevig aan toe. “Ik moest nog één keer diep uit het spelregelboek putten”, aldus de scheidende arbiter die een microfoon van NOS Studio Sport bij zich had zodat alle gesprekken in het veld werden geregistreerd.

Blankenstein maakte in Kerkrade ook leuke dingen mee. Zo kreeg hij voor bewezen diensten de gouden speld van de KNVB. Heel bijzonder vond Blankenstein de fax die hij voor de wedstrijd van Ajax-aanvoerder Danny Blind kreeg. De tekst luidde: “Hoewel ik het in mijn onredelijkheid niet altijd eens met je was, kon ik je directheid en duidelijkheid waarderen. Zeventien jaar scheidsrechter in het betaald voetbal is een hele prestatie. Geniet van je laatste wedstrijd.”

John Blankenstein is vanaf morgen hoofd scheidsrechterszaken bij de Nederlandse voetbalbond.

Moest je die rode kaart geven?

Het zou erg ongeloofwaardig zijn geweest als ik het niet had gedaan. Deze man sloeg en ik zag het gebeuren. Dat is dus rood, zes minuten voor tijd. Jammer. Ik had liever geen rood gegeven.

Aan de andere kant: een aardige fax van Blind.

Als je van zo'n speler een dergelijk bericht krijgt, betekent dat wel iets. Hij denkt er toch maar aan. Aan het nummer op de fax te zien, zat hij gewoon achter zijn pc-tje thuis. Om drie minuten voor vier verstuurd naar Kerkrade. Is heel aardig van Danny. Ik denk dat ik over het algemeen wel goed lag bij spelers en trainers.

Welk gevoel heb je nu?

Een beetje leeg, emotioneel ook. Ik besef dat het voorbij is. Ik had zaterdagavond bewust mijn zus meegenomen naar Kerkrade. Het was nog een eind terugrijden, vandaar. En dan is het prettig dat je in de auto zo'n wedstrijd nog een beetje van je kunt afpraten. Het was ook voor het eerst en voor het laatst dat mijn zus naar een wedstrijd is gaan kijken. Ik zit nu thuis tussen de bloemstukken en cadeaus en morgen ga ik aan mijn nieuwe baan beginnen. Het zal even wennen zijn.