Stijging dollar biedt rimpelloos Damrak steun

AMSTERDAM, 30 SEPT. Op een stille Amsterdamse effectenbeurs behaalden de meeste belangrijke aandelen vanmorgen een kleine stijging. Het Damrak kreeg een steun in de rug van de hogere dollar. Het AEX-koersgemiddelde noteerde rond het middaguur een winst van 1,40 punten op 573,32.

AMSTERDAM Nutricia deed het goed met een koerswinst van 2 gulden op 224,80, Océ-van der Grinten boekte een winst van 3,20 gulden op 186 gulden en de koers van PolyGram liep op met 2,60 gulden tot 94,30.

Aandelen van banken en verzekeraars waren eveneens in trek. ABN Amro en Fortis Amev noteerden elk twee kwartjes hoger op respectievelijk 94,30 gulden en 51,40.

Winst was er verder voor het aandeel Koninklijke Olie, een gulden op 265,50 gulden.

Ook de uitgevers deden het vanmorgen goed. Elsevier steeg 20 cent naar 27,90 gulden. VNU noteerde 20 cent hoger op precies 32 gulden en het aandeel Wolters Kluwer steeg met precies twee gulden tot 209,50.

Beleggers zijn nog altijd niet enthousiast over de beslissing van KNP BT zijn papiergroep in de etalage te zetten. Het aandeel verloor vanmorgen 1,10 gulden op 40,30. Vrijdag was KNP BT al twee dubbeltjes lager gesloten. Beleggers twijfelen of KNP BT de verliesgevende papiergroep tegen een behoorlijke prijs kwijt kan.

Unilever, dat in de afgelopen weken forse winst heeft behaald, raakte vanmorgen drie gulden kwijt. Ook Philips moest terug, vier dubbeltjes naar 61,30 gulden. Sinds de publicatie van de tegenvallende tweede-kwartaalcijfers eind juli is Philips weer aardig opgekrabbeld - van een laagste niveau van 45,50 gulden.

De dollar was vanmorgen bijna een halve cent hoger. De Amerikaanse munt profiteerde van de vergadering van de zeven grootste industrielanden en van de verwachtingen dat de rente in de Verenigde Staten omhoog zal gaan. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur 1,7125 gulden tegenover een slotkoers van 1,7085 gulden afgelopen vrijdag.

De ministers van Financiën en de centrale-bankpresidenten van de grootste zeven industrielanden stelden dit weekeinde dat zij tevreden zijn met de huidige wisselkoersverhoudingen.

Handelaren trokken hieruit de conclusie dat zij graag een verdere stijging van de dollar zien. Beleggers hielden voorts in het achterhoofd dat bij een rentemaatregel in de Verenigde Staten de tarieven omhoog zullen gaan, ook al besloot de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken vorige week nog niet aan de rente te sleutelen.

In Azië doorbrak de dollar eerder op de dag de grens van 111 yen. Kort daarna bereikte de Amerikaanse munt ten opzichte van de Japanse het hoogste niveau in tweeëneenhalf jaar. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse dollar vanmorgen 111,45 yen.

TOKIO De Japanse effectenbeurs had vandaag een kalme dag. Het Nikkei-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen eindigde 9,38 punten hoger op een slotstand van 21.556,40.De omzet in Tokio was met 250 miljoen stukken mager.