Regering Spanje: González wist van de doodseskaders

MADRID, 30 SEPT. De Spaanse socialistische ex-premier Felipe González is rechtstreeks verantwoordelijk voor de doodseskaders die in de jaren tachtig een twintigtal moorden pleegden op veronderstelde leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Dat heeft vice-premier Francisco Alvarez Cascos gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst van de conservatieve regeringspartij Partido Popular.

De directe aanval op González betekent een radicale ommezwaai in het Spaanse politieke klimaat. De nieuwe centrum-rechtse regering onder leiding van premier Aznar beschouwde sinds zijn aantreden in mei de affaire rond de doodseskaders als een “afgesloten hoofdstuk”. Net als onder González weigerde de regering Aznar documenten aan onderzoeksrechters af te geven waaruit mogelijke betrokkenheid van de geheime dienst Cesid bij de doodseskaders zou blijken.

Dit weekeinde verklaarde premier Aznar evenwel in een interview met het dagblad La Vanguardia dat de regering mogelijk alsnog met de documenten over de brug zal komen. De Spaanse Hoge Raad spreekt zich binnen twee maanden uit over het bewijsmateriaal en als de regering wordt gemaand de documenten over te dragen zal zij zich niet verzetten, aldus Aznar.

Zijn vice-premier Alvarez Cascos, die zich binnen het kabinet al eerder presenteerde als de houwdegen die het vuile werk opknapt, viel gisteren ongekend scherp uit naar González. Alvarez Cascos verweet González “morele en politieke lafheid” wegens diens weigering ook maar enige verantwoordelijkheid te nemen voor de affaire met de doodseskaders.

De organisatie van de zogeheten GAL-doodseskaders, die voor een groot deel slachtoffers maakten onder mensen die niets met de ETA van doen hadden, is volgens de vice-premier in handen geweest van González en diens directe vertrouwelingen. “González' vertrouwensmannen schreven de strategie voor de GAL, zij zorgden voor uitvoering ervan en zij werden uitbetaald met geheime staatsfondsen die uitsluitend werden geadministreerd door personen die zijn vertrouwen hadden.”

Het onderzoek naar de vele vertakkingen van de 'GAL-affaire' is nog in volle gang. Tot dusver worden een tiental agenten en voormalige bewindslieden verdacht van medewerking. Onder hen bevinden zich de vroegere socialistische minister van binnenlandse zaken Barrionuevo en de vroegere staatssecretaris van staatsveiligheid Rafael Vera. Rechters zullen de komende weken beslissen in hoeverre ook González als verdachte zal worden opgeroepen.

    • Steven Adolf