Politiek als amusement

Het was dan wel geen oorlog, zaterdagmiddag op Schiphol, maar de gekte was er niet minder om. Behalve door een horde journalisten, fotografen en cameralieden werd VVD-fractieleider Frits Bolkestein op de luchthaven ook opgewacht door de comedians Van Kooten en De Bie. “Ik ben niet de heer Bolkestein”, riep De Bie, vermomd als de VVD-leider, de wachtende journalisten toe in de gereserveerde perszaal.

Onderwijl liep zijn partner Van Kooten daar rond als een imitatie van Frits Wester, de vroegere adviseur van toenmalig CDA-leider Elco Brinkman die tegenwoordig interviewer is bij RTL.

Het VPRO-duo mocht zijn act opvoeren met toestemming van de VVD, maar raar was het wel. Opeens was de politiek gereduceerd tot amusement, was Bolkestein figurant in zijn eigen kwestie en mocht de parlementaire pers dienen als decor voor een toneelstukje. De registratie ervan was een dag later te zien bij de introductie van het nieuwe televisieseizoen van de VPRO.

Bolkestein als onderwerp van amusement: als dat maar goed afloopt voor de VVD-leider. Zijn voorganger, Joris Voorhoeve, liet zich ooit verleiden tot een gesprek met een levensgrote vogelfiguur, die namens de Evangelische Omroep belangrijke Nederlanders interviewde. Het optreden van de toekan was destijds, in het najaar van 1989, even wonderlijk als dat van het VPRO-duo eergisteren. Terwijl in de wandelgangen van de Tweede Kamer een crisissfeer hing wegens de harde opstelling van de VVD tegenover het kabinet Lubbers-II, stond Voorhoeve onaangedaan en wellevend een pratende papagaai te woord. Het is goed om te weten dat het daarna snel was gedaan met het kabinet, maar ook met Joris Voorhoeve als politiek leider van de VVD. (KvdM)

    • Kees van der Malen