Makelaars Amsterdam berispen lid

AMSTERDAM, 30 SEPT. De Raad van Toezicht van Makelaarsvereniging Amsterdam heeft zijn lid Peters & Van der Vloodt berispt en een boete opgelegd van 10.000 gulden. Volgens de raad heeft de makelaar handelingen verricht die het vertrouwen in de beroepsgroep hebben ondermijnd. Dat blijkt uit de uitspraak van de Raad van Toezicht, die vanochtend bekend is geworden.

Huurdersvereniging De Pijp had tegen het makelaarskantoor een reeks klachten over het slechte onderhoud aan woningen ingediend. Makelaar Van der Vloodt is onbereikbaar voor commentaar.

Begin dit jaar werden de klachten in een zwartboek gebundeld en ter hand gesteld van de Raad van Toezicht. Na onderzoek concludeerde deze dat de klachten over het onheus behandelen van huurders door de makelaar ongegrond waren. Enerzijds omdat hiervan incidenteel sprake was en anderzijds omdat de aangedragen voorbeelden niet overtuigend waren, aldus de uitspraak. Zo was de raad bijvoorbeeld niet gebleken dat huurders onder druk waren gezet om contracten te tekenen. Wel achtte de raad klachten over opgelegde huurverhoging gegrond omdat de makelaar niets had verbeterd aan de desbetreffende woningen.

Huurdersvereniging De Pijp toont zich teleurgesteld dat het “onbeschofte optreden” van de makelaar niet is veroordeeld noch dat klachten over het niet of te laat reageren op onderhoudsgebreken zijn gehonoreerd. “Terwijl dit juist de problemen zijn waar veel huurders van Peters en Van der Vloodt voortdurend mee worden geconfronteerd”, aldus een woordvoerder van de vereniging.