KLARINETTEN

MGM Trio (Ramboy # 09). Distr. BVHAAST. Don Byron Quintet: No-Vibe Zone (Works KFW 191).

De klarinet heeft in de jazz-en improvisatiemuziek van na de oorlog nooit een grote rol gespeeld. Het instrument staat te boek als een lastig ding dat zich moeilijk leent voor compacte en luide muziek. De Nederlandse Amerikaan Michael Moore lost dat probleem op door voor het trio MGM heel lucide muziek te schrijven en hevig clusterwerk te vermijden. Slagwerker Gerry Hemingway (de G) en pianiste Marylin Crispell (de andere M) kunnen zich in deze opzet volkomen vinden. Het resultaat is heel bijzondere kamermuziek; goed doordacht maar niet schools, wel poëtisch maar nergens week.

Op de kwintet cd No-Vibe Zone, live vastgelegd in New York tijdens de sneeuwstorm van 7 januari '96, toont de Amerikaan Don Byron dat hij voor het klarinet-probleem een andere oplossing heeft. Keihard spelen luidt zijn devies, dan kom je er echt wel bovenuit. Dat heeft een zekere schrilheid tot gevolg maar dat past wel omdat de muziek, qua sfeer veel 'jazzier' dan die van MGM, ook verder een rafelig randje niet schuwt. Toch staan er op deze cd, met o.a. gitarist David Gilmore en drummer Marvin 'Smitty' Smith, ook puur 'mooie' dingen, zoals het lichtjes dansende Sex/Work.

    • Frans van Leeuwen