Frans onderwijs staakt tegen sanering

PARIJS, 30 SEPT. Het Franse onderwijs, meer dan de helft van alle ambtenaren, heeft vandaag het werk voor een dag neergelegd. De leerkrachten protesteren daarmee tegen het gedwongen ontslag van ruim 5000 mensen. Op 17 oktober doen zij mee met de algemene staking van ambtenaren.

Het sociale klimaat is de afgelopen weken aanmerkelijk warmer geworden nadat een onverwacht groot aantal regionale conflicten bij de spoorwegen tot werkonderbrekingen leidden. Een staking van een week in Marseille werd vrijdag beëindigd. Vandaag lag het trein verkeer ten oosten van Parijs goeddeels stil.

Bij de spoorwegen, waar vorig jaar de grote stakingsacties van november en december begonnen, vreest men grote ontslaggolven nu vaststaat dat per 1 januari de rails en het onderhoud van de infrastructuur worden afgesplitst van de exploitatie van het treinverkeer. Het SNCF-personeel is opnieuw bang voor privatisering op termijn, en aantasting van zijn ambtenaren-status.

De Franse regering moest vrijdag erkennen dat het niet goed gaat met de bestrijding van de werkloosheid. In augustus liep de werkloosheid met 0,1 procent op tot 12,6 procent. Vandaag presenteerde de regering een wet tegen de armoede die daklozen stemrecht geeft. Men hoopt in vijf jaar 300.000 bijstandstrekkers aan (gesubsidieerd) betaald werk te helpen. President Chirac heeft vorig jaar campagne gevoerd op het thema van de sociale tweedeling. De moeizame bevalling van deze wet is een symbool van de groeiende ontevredenheid over de regering- Chirac-Juppé.