Drugsconnectie verontrust Belgen

ANTWERPEN, 30 SEPT. In België is verontrust gereageerd nadat bekend werd dat het Amsterdamse openbaar ministerie verdenkingen koestert over de hulp die hooggeplaatste Belgische gezagsdragers jarenlang zouden hebben verleend aan Nederlandse drugshandelaren. De kwestie zal vanmiddag in het Belgische parlement met gesloten deuren worden besproken.

Afgelopen zaterdag meldde NRC Handelsblad dat de politie in het onderzoek naar een in maart in Amsterdam geliquideerde Belgische drugshandelaar, Martin Swennen, is gestuit op belastend materiaal over de rol van de drugs liaison-officer van de Belgische ambassade, Luijten, de Antwerpse rijkswachter Van Mechelen en de invloedrijke magistraat De Smedt. Swennen heeft kort voor zijn dood de politie in Rotterdam uitgelegd hoe deze autoriteiten hasjhandelaren hebben geholpen.

Het Antwerpse parket heeft gistermiddag een verklaring uitgegeven waarin wordt bevestigd dat er aanwijzingen zijn over de rol van een aantal Belgische opsporingsambtenaren. Ze vragen de Nederlandse justitie om meer duidelijkheid.

De Antwerpse onderzoeksrechter, die bezig is Van Mechelen te vervolgen, beschikt naar verluidt over slechts een deel van de verklaringen die Swennen in Nederland heeft afgelegd.

Magistraat De Smedt, die in België deel uitmaakt van het Comité P dat toezicht houdt op het werk van de politie, heeft gisteren voor de BRTN-radio ontkend dat hij Van Mechelen ter wille is geweest. Hij zegt juist door hoge justitiële ambtenaren te zijn gesaboteerd in eerdere pogingen Van Mechelen te vervolgen. De Smedt zou vanmiddag in het Belgische parlement uitleggen op wie hij doelt.

Uit justitiële bron valt te vernemen dat De Smedt de hoogste justitiële baas van Antwerpen, procureur-generaal Van Camp, verwijt de van drugshandel verdachte rijkswachter Van Mechelen in het verleden te hebben gesteund.