Door onze kunstredactie

UTRECHT, 30 SEPT. Twee gefingeerde documentaires zijn het afgelopen weekend tijdens het Nederlands Film Festival met een prijs bekroond. Lodewijk Crijns won de Tuschinski Award voor de beste eindexamenfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie (5000 gulden) voor zijn satirische Lap rouge. De jury, bestaande uit leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, prees vooral de 'intelligente wijze' waarop Crijns in zijn film over een excentriek gezin in Frankrijk de relatie tussen de realiteit en fictie aan de orde stelt.

Pieter Kramer kreeg zaterdag het Gouden Kalf voor de beste tv-dramaproduktie (vergezeld van de Cineco Award ter waarde van 25 duizend gulden) voor het door hem geregisseerde 30 minuten - Geboren in een verkeerd lichaam. De hele serie pseudo-documentaires, geschreven en geacteerd door Arjan Ederveen, werd eerder dit jaar al bekroond met de Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma.

Het Gouden Kalf voor de beste acteerprestatie in een tv-drama ging naar Eric van der Donk voor zijn rol als ontvoerde zakenman in de gisteren door de VPRO uitgezonden speelfilm De langste reis (regie Pieter Verhoeff). De andere genomineerden waren Tom Jansen voor zijn rol in Marrakech en Rick Nicolet voor haar rol in Altijd Yours/Voor never.

    • Bekroningen Nederlands Film Festival