Dertien spelers van Nederlands elftal geblesseerd

ROTTERDAM, 30 SEPT. Bondscoach Guus Hiddink kampt met flinke personele problemen voor zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Wales, komende zaterdag in Cardiff. In het weekeinde rezen twijfels over de fitheid van de kandidaat-internationals Eijkelkamp, Cocu, Numan, Stam (allen PSV) en Reiziger (AC Milan). Hiddink maakt vandaag zijn selectie bekend.

De Kock (Schalke 04) en Van Gastel (Feyenoord) hebben zich al met blessures afgemeld bij Hiddink. De bondscoach kan evenmin een beroep doen op Mulder (Schalke'04), Hoekstra, Veldman, Witschge, Kluivert (allen Ajax) en Bergkamp (Arsenal).

Reiziger liep zaterdag op weg naar het trainingscomplex Milanello bij een auto-ongeluk een zweepslag in de nek op. Medepassagier en ploeggenoot Edgar Davids bleef bij de botsing ongedeerd. Reiziger heeft het hele weekeinde met een nekbrace gelopen. Hij liet de thuiswedstrijd van AC Milan tegen Perugia (3-0) uit voorzorg schieten. Het is nog onduidelijk of hij tegen Wales wel kan meedoen.

Ajax-trainer Louis van Gaal rekent erop dat Hiddink toch nog vier Amsterdammers selecteert. De internationals Frank en Ronald de Boer, Van der Sar en Bogarde bleven gisteren tijdens de wedstrijd tegen FC Twente ongedeerd. De kans is aanwezig dat ook Overmars een oproep voor de interland krijgt. Volgens Van Gaal is Overmars gezien zijn optreden in Enschede fit genoeg voor Oranje.

Eijkelkamp viel gisteren in het duel met FC Utrecht opnieuw geblesseerd uit. Wat er mis was met de spits? Ongeveer alles, zei coach Advocaat. “Hij heeft pijn over het hele lichaam. Het is niet één blessure, het zijn er meerdere. Het probleem is dat hij, als gevolg van het volle programma, geen tijd heeft om te herstellen.”

Volgens Advocaat is maar één van de kandidaat-internationals 100 procent. Dat is Jonk. Ook Numan, Stam en Cocu hebben fysieke problemen. Toch zal Advocaat niemand afraden voor Oranje uit te komen. “Ze moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Ik denk dat Oranje alleen gebaat is bij fitte spelers.”

Eijkelkamp laat zich vandaag nog eens nakijken alvorens hij besluit zich wel of niet beschikbaar te stellen. “Ik hoop dat ze verstandig zijn”, zei Advocaat. Dat ze graag voor het Nederlands elftal willen uitkomen vond de coach desondanks begrijpelijk. “Maar het moet wel kunnen, natuurlijk.”

Feyenoorder Van Gastel kampt met een zware spierverrekking in het bovenbeen. Hij liep de blessure vorige week op in de UEFA-bekerwedstrijd tegen CSKA Moskou. Hij ontbrak zondag in de uitwedstrijd tegen Vitesse. “Het is uitgesloten dat hij voor zaterdag speelklaar is”, zei trainer Arie Haan. “Voorlopig kan hij nog geen bal fatsoenlijk trappen.”

De Kock scheurde zaterdag tegen Leverkusen een dijbeenspier. De verdediger is waarschijnlijk zes weken uitgeschakeld.