Dani als symbool van de Ajax-hoop

ENSCHEDE, 30 SEPT. Zo'n mooie jongen met gitzwart sluik haar dat regelmatig voor zijn donkere ogen valt, zo'n mooie gave jongen laat zich sinds kort bij Ajax bewonderen. Negentien jaar en nog verlegen wanneer hij wordt aangesproken over zijn gratiën en talenten.

Daniel da Cruz Carvalho heet hij, een naam om te onthouden, een naam uit een andere wereld - daar waar mooie voetballers worden geboren. In zijn land Portugal leven veel voetballers die bijzonder zijn, maar deze ziet men daar graag uitgroeien tot een zeer bijzondere.

Wanneer een voetballer over uitzonderlijke gaven beschikt zal men daar bij Ajax nooit geheimzinnig over doen. Met hardnekkige regelmaat worden er voetballers geadoreerd alsof ze een kind van de hemelse vader zijn, slechts zo nu en dan dient zich een jongeling aan die mogelijk enige verwantschap heeft met een uitverkorene Gods.

Soms geldt het een verdwaalde Nigeriaan of een zeldzame Fin, soms een uit de eigen met veel zorg onderhouden proeftuin. Genoegzaam is niettemin in de loop der jaren aangetoond dat Ajax aantrekkingskracht uitoefent op exotisch voetbaltalent. Zoals zich nu weer een Portugees heeft aangediend. Dani uit Lissabon wordt in Amsterdam gekoesterd als het symbool van de hoop op betere tijden.

Deze voetballer maakt nog maar sinds ongeveer een maand deel uit van de multinationale spelersgroep van Ajax. Dat hij kan voetballen had hij ondanks zijn jeugdige leeftijd al eens aangetoond. Op het wereldkampioenschap van vorig jaar voor spelers onder 19 jaar was hij bij de Portugezen de uitblinker. Maar daar tegenover staat de vraag of de geneugten van een aanbeden voetballer wel aan hem zijn besteed. Zowel bij zijn eerste club, Sporting Lissabon, als bij zijn tweede, West Ham United, werd regelmatig een vergeefs beroep gedaan op zijn zelfbeheersing. De kwestie is nu: Komt een begenadigde en aantrekkelijke voetballer niet met zichzelf in het ongerede wanneer hij zich moet onderwerpen aan het regime van Ajax?

Natuurlijk is het nog veel te vroeg om Ajax te complimenteren met het inlijven van Dani. Het is alleen maar te hopen dat de jonge Portugees zich na zijn opvallende debuut gisteren in Enschede tegen FC Twente zal ontwikkelen tot een bijzondere kracht en dat er nog veel van zijn individuele staaltjes van techniek en van zijn opvallende schotkracht genoten kan worden. Het is onvermijdelijk dat Dani een pion in het systeem van trainer Van Gaal wordt, maar zolang dat niet ten koste gaat van de avontuurlijk geest die doorgaans in Latijnse hoofden als het zijne een hoofdrol speelt, is dat aanvaardbaar.

Bij afwezigheid van de nog altijd talrijke geblesseerde spelers mocht Dani gisteren zijn opwachting in het eerste van Ajax maken. Hem werd het shirt met rugnummer 10 aangetrokken, hetgeen inhield dat hij de plaats innam van Jari Litmanen. Hoewel Dani nog maar enkele wedstrijden in het tweede elftal van Ajax had gespeeld, meende Van Gaal hem in de gevreesde uitwedstrijd tegen FC Twente al te kunnen opstellen als aangever voor de Argentijnse spits Ivan Gabrich, een speler van heel ander allooi en ook voor het eerst in de beginopstelling. En ja hoor, Dani wist de objectieve liefhebber al meteen te bekoren met fraai voetbal. En ook Van Gaal toonde zich oprecht tevreden.

Dani is een linksbenige voetballer, hetgeen bijzondere talenten verraadt. Hij passeert een tegenstander gemakkelijk, weet waar hij heenloopt met de bal en schiet zuiver en hard uit vrijwel alle standen. Vooral vrije trappen op de rand van het strafschopgebied nemen, doet hij als elke Latijnse voetballer graag. Gisteren mocht hij ze tegen FC Twente echter niet nemen. Volgens de Ajax-hiërarchie zijn eerst Frank de Boer en dan diens broer Ronald de aangewezen personen.

Dani meldde zich weliswaar elke keer hoopvol en gretig voor de vrije trappen, maar werd als een klein kind hautain door de broers genegeerd. Nadat Frank de Boer de bal al minimaal zesmaal de bal niet tussen de doelpalen had kunnen schieten, mocht toch wel enige terughoudendheid van hem worden verwacht. En gezien het lage percentage doeltreffende vrije trappen van deze zogenaamde specialist, zou het de technische leiding van Ajax niet misstaan in het vervolg een ander aan te wijzen - wat te denken van Dani?

Assistent-trainer Van der Lem erkende na afloop van de wedstrijd dat overwogen moest worden Dani als specialist aan te wijzen. In de wedstrijden die de Portugees in het tweede speelde, mocht hij volgens Van der Lem al eens laten zien dat hij daarvoor de aangewezen man is. Dani zelf kent zijn plaats als nieuwkomer. Hij leeft nog in hoop, op grote tijden als de man van de fraaie trap en hij belooft nog hard te zullen trainen op dit fraaie onderdeel dat door opvallend weinig Nederlandse voetballers vakkundig wordt beheerst.

Het geluk heeft Ajax in deze voor de Amsterdammers barre tijden nog niet in de steek gelaten. Dat Dani zich nu al aandient, is een onverwachte meevaller. En dat Marcio Roberto Dos Santos zich als de sterkste verdediger ontwikkelt was enige tijd ondenkbaar. Dat Dani en Santos worden gememoreerd als aantrekkelijke voetballers, wil niet zeggen dat Ajacieden in Enschede de toon zetten. Integendeel, FC Twente had meer dan driekwart deel van de wedstrijd het beste van het spel.

Het was een heerlijke wedstrijd, spannend met tal van doelrijpe kansen (vooral voor FC Twente) en fraaie staaltjes voetbal van Dani Cruz de Carvalho, een mooie, verlegen jongen met een naam om te onthouden.

    • Guus van Holland