Couppleger wint verkiezingen in Gambia

BANJUL, 30 SEPT. De voormalige kolonel Yahya Jammeh, die in 1994 door een staatsgreep aan de macht kwam, heeft donderdag de presidentsverkiezingen in Gambia gewonnen. Hij trok 56 van de stemmen.

Zijn voornaamste tegenstander, de advocaat Ousainou Darboe, kreeg 36 procent van de stemmen. President Jammeh heeft zaterdag de militaire raad die Gambia regeert ontbonden en een overgangsregering ingesteld.

Darboe is ondergedoken in de ambassade van Senegal. “Wat mij betreft is de heer Darboe is de aangewezen persoon om uit te leggen waarom hij daar is”, zei Jammeh vrijdag in een interview op de televisie. “We weten niet wat hij heeft gedaan waarvoor hij weg moest gaan en zijn toevlucht moest zoeken in een buitenlandse ambassade.” Hij vervolgde: “Als je naar de markt gaat en iemand roept 'dief' en je begint te rennen en iemand pakt je vast, dan moet je uitleggen waarom je wegrende.”

Niet bekend