Bij Pirosmani aan het zwanenmeer

Als je niet zoals Bill Clinton met een limousine voor de deur wordt afgezet, is het vanaf het Moskouse metrostation Sportivnaja naar de Novodevicij projezd nog een flinke wandeling. Op nummer 4 bevindt zich op de begane grond van een flatgebouw dat in geen enkele Nederlandse nieuwbouwwijk zou misstaan, een restaurant dat er van binnen uitziet als een Oostenrijkse blokhut.

Dit zeer populaire restaurant, waarvoor je wel moet reserveren en dat uitzicht biedt op het Zwanenmeer èn het eeuwenoude Jongemeisjesklooster, is genoemd naar de Georgische naïeve schilder Niko Pirosmani. In 'Oe Pirosmani' worden Georgische specialiteiten gereserveerd, waarvan de prijzen liggen tussen de 1 en 15 dollar; aubergines gevuld met walnoten, gekookte kip met notensaus, gedroogd vlees, spinazie met koriander, gekookte steur, Georgisch brood met gesmolten kaas, gebakken lever, met vlees gevulde pannenkoeken, geroosterd vlees met paddestoelen, lavash - een plat brood -, en allerlei salades. Hoewel de kostprijs van de gerechten in dollars staat vermeld, word je wel geacht in roebels af te rekenen. We kozen van het menu wel twaalf verschillende kleine gerechten die we met z'n zessen opaten en betaalden, inclusief champagne en thee 110 dollar. Vandaag het recept van de pittige, lekkere bietensalade van Pirosmani die zeer eenvoudig te maken is:

500 g gekookte bieten

6 tenen knoflook

3 eetlepels zure room

zout

Hak de gepelde bieten in kleine stukjes en hak ook de ontvelde tenen knoflook zeer klein. Schep biet, room en knoflook door elkaar. Breng het op smaak met zout. Eet hierbij een pitabroodje dat in de oven warm wordt gemaakt. Strooi geraspte pittige kaas op het broodje en laat de kaas onder de grill smelten.

    • Anne Scheepmaker