Betoging ten gunste van rechter

BRUSSEL, 30 SEPT. Zo'n duizend mensen hebben gisteren in Antwerpen betoogd voor procureur Michel Bourlet en onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte van Neufchâteau, die zijn belast met het onderzoek naar kinderontvoerder Marc Dutroux. De demonstranten vrezen dat het onderzoek wordt onttrokken aan de magistraten die in de publieke opinie veel vertrouwen genieten.

De advocaat van Dutroux heeft bij het Hof van Cassatie een verzoek ingediend om Connerotte van het onderzoek te halen, omdat hij als eregast aanwezig was op een feestje voor twee bevrijde meisjes en daarmee blijk gaf van partijdigheid. Volgens Vice-premier Elio di Rupo genieten Bourlet en Connerotte het volledige vertrouwen van de Belgische regering.

Als het Hof de advocaat van Dutroux gelijk geeft, moet het onderzoek naar een ander gerechtelijk arrondissement worden overgeheveld. Behalve de demonstratie in Antwerpen, wendden mensen zich ook tot de media om te pleiten voor de twee magistraten uit Neufchâteau. De redactie van Le Soir werd dit weekeinde overspoeld met verontruste telefoontjes.

Eén van de vier verdachten in de zaak Dutroux die vrijdagavond werden vrijgelaten, Claude Thirault, heeft verklaard dat hij de rijkswacht twee dagen na de verdwijning vorig jaar van de acht-jarige meisjes Julie en Mélissa heeft gezegd: “Ga eens bij Marc Dutroux kijken.” De rijkswacht zou niets met deze tip hebben gedaan. Thirault zegt de rijkswacht al in 1993 te hebben getipt over ontvoeringsplannen van Dutroux en over de geheime cellen die hij bouwde.

Volgens het persbureau Belga zegt de rijkswacht van Charleroi dat de verklaringen van Thirault niet in de archieven zitten. Dat zou kunnen betekenen dat eens te meer aanwijzingen in de zaak-Dutroux zijn genegeerd. Thirault, in augustus aangehouden op verdenking van bendevorming, werd afgelopen vrijdag vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Ook politie-inspecteur Georges Zicot kwam vrijdag vrij. Tegen hem zouden voldoende aanwijzingen zijn, maar de voorwaarden voor voorhechtenis waren verstreken.