Zesjarige kusser held van media

WASHINGTON, 28 SEPT. Een zesjarig Amerikaans jongetje dat vorige week een dag van school is gestuurd omdat hij een meisje in zijn klas op de wang had gekust, is de afgelopen dagen uitgegroeid tot een held van de media. De blonde Johnathan Prevette met zijn korte broek en dikke, grote brilleglazen is voor velen het levende bewijs dat de strijd tegen ongewenste intimiteiten in de Verenigde Staten te ver is doorgeslagen.

Alle Amerikaanse scholen zijn bij wet verplicht er een beleid tegen ongewenste intimiteiten op na te houden. De school van Johnathan stuurde hem een dag naar huis als, zo vermeldde het briefje dat hij mee kreeg, “disciplinaire maatregel”. Toen zijn moeder bij de schoolleiding om opheldering vroeg, gaf men haar een kopie van de regels tegen seksuele intimidatie tussen leerlingen. Daarin worden als ongewenste intimiteiten, sexual harassment in het Engels, onder andere opgesomd: aandringen op seks, flirten, oneerbare voorstellen doen,strelen, knijpen of voortdurend tegen iemand anders lichaam aanstoten.

De storm van verontwaardiging die in het hele land is opgestoken heeft over de bestraffing van de zesjarige de school niet doen inbinden. De ouders van Johnathan stellen verontwaardigd dat hun zoon een gevoelig en aanhankelijk kind is, dat op zijn leeftijd geen benul heeft van het soort vergrijpen waarvan hij beschuldigd is. Johnathan zelf zegt dat het meisje een vriendinnetje was, dat bovendien zelf om de kus had gevraagd.

Televisieploegen rijden af en aan bij zijn ouderlijk huis in het stadje Lexington, in Noord-Carolina. Radiostations laten hem, zijn ouders en verontwaardigde luisteraars uitgebreid aan het woord. Het detail dat de jongen door zijn schorsing op school een feest met ijsjes misliep blijft zelden onvermeld. Kranten schrijven kolommen vol over de affaire - “De Kus die het Land Schokte”, kopte de krant USA Today donderdag.

De teneur in alle media is dezelfde, de beweging van de zogenoemde “politieke correctheid' heeft het zwaar te verduren. Volgens de vader van de jongen, een arbeidsongeschikte bouwvakker, is er al gesproken over filmrechten.