Wintertijd dit jaar pas in oktober

ROTTERDAM, 28 SEPT. Niet vannacht, maar pas volgende maand gaat de klok een uur terug en komt er een einde aan de zomertijd. Alle computers met het besturingssysteem Windows 95 springen echter dit weekeinde al op de wintertijd over. Het systeem werd te laat ontwikkeld om het Europese harmoniseringsbeleid op de voet te volgen.

Tot nu toe was voor de lidstaten van de Europese Unie op het vasteland de laatste zondag van september het einde van de zomertijd. In Ierland en het Verenigd Koninkrijk eindigde de zomertijd de laatste zondag van oktober.

Vanaf dit jaar volgen alle lidstaten het Engels-Ierse voorbeeld. In 1994 sloot het kabinet-Lubbers zich aan bij deze Europese richtlijn.

De zomertijd zoals we die tot nu toe kenden, stamt uit 1977 en werd na vier jaar vergaderen ingevoerd. Met uitzondering van Groot-Brittannië en Ierland stonden alle klokken in Europa nu gelijk. Hoewel de computers die dit weekeinde vervroegd op de wintertijd overspringen maar een maand lang de verkeerde tijd aangeven, kunnen agenderingssystemen in bedrijven danig worden ontregeld. Ook bij het automatisch wegschrijven van documenten kan verwarring ontstaan.

Het automatisch instellen van de tijd in de pc's gebeurt aan de hand van een tabel in de register-database van Windows 95. De tabel bevat voor iedere tijdzone wijzigingsmomenten, die met een hulpprogramma kunnen worden veranderd. Daarnaast is een programma op Internet te vinden dat Windows 95-gebruikers helpt de wintertijd een maand uit te stellen. Het programma heet 95DLIGHT.EXE. en staat op het Internet-adres: http://www.microsoft.com/benelux/support/daylight/.