Tribune

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik uitte onlangs forse kritiek op Sport7. De overkill aan voetbal op tv zou zich vertalen in teruglopende toeschouwersaantallen. Is een rechtstreeks verslag van RKC-Roda zinvol of niet?

Kees Jansma, chef sport van de NOS: “Er is niet te veel voetbal, het gaat om goed voetbal. Het is logisch dat een sportzender veel laat zien, maar de kijker is gewend aan hoog niveau. Wanneer je een volledige wedstrijd laat zien tussen clubs die onder de top zitten, zoals onlangs RKC-Roda, verslapt de aandacht. Het gaat tegen je werken als je alles wil laten zien. Dat is niet alleen met voetbal zo, ook met bijvoorbeeld amusement. Het aantal kijkers van André van Duin en Henny Huisman is ook gehalveerd. Daarom geloof ik niet dat een sportzender dagelijks twaalf uur moet uitzenden. Maar daar zijn ze bij Sport7 inmiddels ook achter, dus dat gaat veranderen. Of ik voor Sport7 zou betalen? Ik wel, omdat ik voor mijn werk veel moet kunnen zien. Maar ik kan me voorstellen dat een normaal gezin daarvoor past.”

Harm Rozie, voorlichter bij de KNVB: “Wij reageren niet rechtstreeks op de uitlatingen van Van den Herik. Ik kan slechts constateren dat het aantal toeschouwers nog steeds stijgt, los van het feit dat dat voor een deel aan de Arena te danken is. Voetbal is een gewild produkt voor makers en kijkers. Ik weet niet of er te veel is. De programmamaker moet maar beoordelen of er voldoende publiek is. Je kunt je ook afvragen of er te veel kranten zijn. Wie bepaalt dat? Verder zeg ik er niets over. Het is een opvatting van Van den Herik. Punt.”

Ruud Verdonck, mediacriticus van dagblad Trouw: “Er is heel veel voetbal. Zelfs in weken zonder Europa Cup zijn er, inclusief FilmNet, al snel zes wedstrijden rechtstreeks te zien. Daarom kun je nergens meer naar uitkijken. Het maakt een groot verschil of je vier wedstrijden per week ziet of één per maand. Veel mensen hebben weinig trek meer in een wedstrijd. Ik ben zelf een sportliefhebber, maar ik kijk er niet meer naar. Het gaat me mateloos vervelen. Dat ligt niet alleen aan Sport7, er zijn meer zenders die veel voetbal laten zien. Maar bij Sport7 komt bij dat ze het nog slecht doen ook. Ruud Hendriks beloofde een schitterend programma, maar daar heeft hij niets van waargemaakt. Hij doet er beter aan betaaltelevisie te maken en het abonnementsgeld flink te verhogen. Dan blijven alleen de die hards over. Alleen is dat slecht voor de KNVB. Ze kunnen dan niet veel aanbieden aan Sport7, omdat ze anders voor veel mensen buiten het nieuws vallen.”

Jacques Kloppert, directeur van het tennistoernooi in Rosmalen: “Wij zijn vier jaar geleden met ons toernooi begonnen en de belangstelling was eigenlijk niet groot genoeg. We hebben toen besloten niet voor massa-tv te kiezen. Het heeft geen zin om acht uur Rosmalen te brengen. Wij hebben liever een korte tijd op prime-time, dan weet ik tenminste zeker dat iedereen kijkt. Daarom hebben we onze rechten bewust niet aan Sport7 verkocht. Verder is de tennisbond de enige buiten de KNVB die niet is meegegaan in het contract dat NOC*NSF met de NOS heeft gesloten. Daardoor kan iedere toernooidirecteur aparte contracten sluiten en dus zelf bepalen hoe lang hij op tv wil zijn. Al die herhalingen hoeven van mij ook niet, ik word daar ziek van.”

Theo Pickée, voorzitter van Roda JC: “Ik vind dat sommige wedstrijden wel te lang duren. Ik kijk weinig tv, maar wel als Roda komt natuurlijk. Maar als ik dan een samenvatting van een half uur zie, mag dat best korter van mij. Hoe moet dit bij mensen aankomen die niet in Roda geïnteresseerd zijn, vraag ik me dan af. Ik denk niet dat daardoor minder mensen naar het stadion gaan. Als een club iets goeds levert, blijft hij belangstelling trekken. Misschien dat mensen die slechts af en toe naar een wedstrijd gaan, nu wat vaker andere dingen zullen doen. Onze Europa-Cupwedstrijd tegen Schalke was op dinsdagmiddag. De reden was een combinatie van financiën en veiligheid. Ook financiën, ja. De wedstrijd kon nu rechtstreeks op televisie. Luister, als er geen media zouden zijn, was het onmogelijk op ons niveau te acteren. Mag dat ook iets waard zijn?”

Tim Boersma, woordvoerder van Sport7: “Er is de laatste week zo veel over gezegd en geschreven dat we niet meer reageren. We hebben al duidelijk gemaakt dat de uitspraken van Van den Herik nergens op gebaseerd zijn. Hij heeft een vuurtje gestookt, wij laten dat weer lekker uitgaan.”

    • Orkun Akinci