Stemmige fotofilm van Beatle

WASHINGTON, 28 SEPT. Paul McCartney heeft een korte film gemaakt over de Grateful Dead - niet uit liefde voor de muziek van de fameuze band, maar uit bewondering voor een fotoserie die zijn vrouw Linda eind jaren zestig maakte van Jerry Garcia en zijn groep. Op het New York Film Festival zal Grateful Dead: A Photofilm zaterdagavond in première gaan.

Daarna brengt de produktiemaatschappij Miramax het fimpje in de Verenigde Staten roulatie in het voorprogramma bij onder meer de succesvolle film Trainspotting.

Voor de film, die negen minuten duurt, heeft McCartney gebruik gemaakt van vier rolletjes zwart-witfoto's van zijn vrouw. Op muziek van de plaat Anthem of the Sun van de Grateful Dead (uit 1968) laat hij de foto's zien, in elkaar overvloeien en elkaar snel opvolgen zodat het lijkt of de bandleden bewegen. Het idee voor de film zou hij jaren geleden hebben gekregen tijdens het bekijken van een groot vel contactafdrukken van Linda McCartney.

The New York Times noemt het filmpje op basis van een voorbezichtiging 'een stemmig, hypnotisch werkstuk'. McCartney zelf verklaarde tegenover de krant: “Als Andy Warhol drie uur lang het Empire State Building kan filmen, kan ik toch wel iets doen met vier fotorolletjes.” De voormalige Beatle verblijft in Engeland, waar hij zijn nieuwe solo-album opneemt. Het echtpaar McCartney is van plan nog meer 'fotofilms' te maken.