'Schuldsanering wordt ondermijnd'

WASHINGTON, 28 SEPT. De internationale hulporganisatie Oxfam heeft gisteren de crediteurenlanden in de Club van Parijs ervan beschuldigd het plan van IMF en Wereldbank voor verlichting van de schulden van de armste landen te ondermijnen. “De Club van Parijs heeft inertie tot kunst verheven,” aldus Oxfam in een verklaring die in Washington werd uitgegeven. Oxfam reageerde hiermee op de vergadering deze week van de crediteurenlanden in Parijs.

In het plan van IMF en Wereldbank wordt ervan uitgegaan dat de Club van Parijs 3 miljard dollar van het 5,6 tot 7,7 miljard dollar kostende schuldenplan voor zijn rekening neemt. Dit betekent dat de crediteurenlanden het huidige percentage schuldverlichting zouden moeten opvoeren van 67 naar 90. De Parijse club heeft zich deze week echter niet op een percentage willen vastleggen.

Voorzitter Christian Noyer van de Club van Parijs uitte gisteren scherpe kritiek op IMF en Wereldbank. “We denken niet dat het de rol van IMF en Wereldbank is voor ons een voorstel te formuleren. Wij zijn ook niet zo pretentieus te zeggen wat zij moeten doen.”

Deskundigen in Washington denken dat Club van Parijs uiteindelijk bereid zal zijn tot 80 procent schuldreductie te gaan, waarbij sprake zal zijn van een “geval tot geval benadering”.

Wereldbankpresident James Wolfensohn zei gisteren ervan uit te gaan dat over een dergelijke benadering consensus zal worden bereikt. “Er zal dit weekeinde tijdens verschillende bijeenkomsten worden gesproken”, aldus Wolfensohn. De verwachting is dat de ministers van Financiën van de zeven rijke industrielanden (G7) de kwestie vandaag al zullen aanroeren. Alle G7-landen maken deel uit van de Club van Parijs.