OOSTERSE RIJSTSALADE MET GARNALEN

Deze rijstsalade heeft een smaak die doet denken aan sushi. Sushi-rijst wordt traditioneel op smaak gebracht met een gezoet azijnmengsel, dat geleidelijk door de rijst wordt geschept. Daarbij wordt de rijst snel afgekoeld door bijvoorbeeld met een waaier of een stuk karton te waaien, zodat de rijstkorrels rul worden en een mooie glans krijgen. Voor zes personen als voorgerecht:

250 gram langkorrelige rijst

4 eetlepels rijstazijn

1 dessertlepel kristalsuiker

2 theelepels kristalsuiker

2 eetlepels sojasaus

100 gram wortel, julienne gesneden

4 grote champignons, in plakken

16 peultjes, in schuine repen gesneden

2 lenteuitjes, julienne gesneden

1/4 komkommer, geschild, ontzaad en julienne gesneden

250 gram gepelde, gekookte grote garnalen

Vinaigrette:

4 eetlepels rijstazijn

1 eetlepel sojasaus

2 theelepels sesamolie

2 theelepels kristalsuiker

Kook de rijst gaar. Neem de pan van het vuur en laat circa 5 minuten rusten. Doe intussen de rijstazijn en de dessertlepel suiker in een kleine pan en breng aan de kook. Doe de rijst in een glazen kom en maak de korrels los met een vork. Giet er al omscheppend het warme azijnmengsel bij. Blijf scheppen en waaien met een waaier of een stuk karton tot het vocht opgenomen is en de rijst koel en glanzend wordt (dit duurt circa 5 minuten). Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat tot 6 uur op kamertemperatuur staan. Zet niet in de koelkast. Doe circa 1 deciliter water in een pan en schep er de 2 theelepels suiker en de sojasaus door. Breng aan de kook. Doe er de wortel in, leg het deksel op de pan en laat circa 2 minuten koken. Schep er de plakken champignon door, leg het deksel weer op de pan en laat nog circa 30 seconden koken tot de groenten bijtgaar zijn. Giet ze af en laat afkoelen. Breng circa 1 deciliter water en een beetje zout aan de kook en doe er de peultjes in. Kook ze in circa 2 minuten bijtgaar. Giet ze af en laat schrikken onder de koude kraan.

Klop voor de vinaigrette alle ingrediënten in een kom. Dek de kom af en bewaar op kamertemperatuur tot gebruik. Schep de rijst op borden. Schik er de wortel, champignons, peultjes, lenteuitjes en komkommer omheen. Schik de garnalen in het midden. Dien op en geef er de vinaigrette apart bij.

    • Kim Maclean