O.a. hoofdinspecteur Zicot; België: vier verdachten in zedenzaak vrij

BRUSSEL, 28 SEPT. De raadkamer van Neufchâteau heeft gisteravond de vrijlating bevolen van vier verdachten in de zaak rond kinderontvoerder Marc Dutroux.

Het gaat om de vorige maand aangehouden hoofdinspecteur van de gerechtelijke politie Georges Zicot, de deze week aangehouden vriendin van hoofdverdachte Jean-Michel Nihoul, een garagehouder en een kennis van Dutroux. Volgens de Franstalige televisiezender RTBF heeft het parket geen beroep aangetekend tegen de vrijlating van Zicot.

Zicot werd op 25 augustus aangehouden in verband met de autozwendel van Dutroux. Hij zou Dutroux hebben geholpen bij autodiefstal en verzekeringsfraude. Vorige week werd ook Zicots chef in staat van beschuldiging gesteld wegens heling en schending van het beroepsgeheim. Deze hoofdcommissaris nam Zicot steeds in bescherming. Hij zei dat zijn hoofdinspecteur het slachtoffer was geworden van de zogeheten guerre des flics (politie-oorlog), de concurrentiestrijd tussen de drie Belgische politiediensten.

Bij huiszoekingen in het Henegouwse Trazegnies is een kelder gevonden die veel lijkt op de schuilplaats in het 'gruwelhuis' in Marcinelle waar Dutroux ontvoerde meisjes verborgen hield. De kelder is ontdekt in het huis van een man die eerder deze maand werd aangehouden in verband met een overval in juni op een geldtransportwagen. De man zou geen onbekende zijn van Dutroux; ze zouden elkaar hebben leren kennen in de gevangenis. België werd het afgelopen anderhalf jaar geteisterd door een serie brute overvallen op geldtransporten.