Nevenfuncties

De 34 Kamerleden van het CDA hebben samen een uitzonderlijk hoog aantal nevenfuncties, 161 in totaal. Vooral met betaalde bestuursbaantjes scoort het CDA veel hoger dan de andere grote partijen. Voor Kamerleden van de kleine partijen zijn weinig commissariaten en andere betaalde nevenfuncties weggelegd. Dit blijkt uit de lijst van nevenfuncties van leden van de Tweede Kamer.

Binnen de grote partijen zijn de bijbaantjes onevenwichtig verdeeld. Zo heeft PvdA-Kamerlid Van der Ploeg zes onbetaalde functies, een deeltijd-hoogleraarschap bij de Universiteit van Amsterdam, een commissariaat bij Pakhoed en een bestuursfunctie met presentiegeld. “Ik zou niet eens weten wat ik met mijn nevenfuncties verdien. Daar doe ik het niet voor. Ik vind het belangrijk om met twee benen in de maatschappij te staan”, aldus Van der Ploeg. VVD-fractieleider Bolkestein kreeg 30.000 gulden als vergoeding voor zijn omstreden commissarisfunctie bij medicijnfabrikant MSD. Kamerleden mogen 14.000 gulden bijverdienen, van het bedrag dat daarboven komt wordt de helft gekort op het Kamersalaris van 125.000 gulden.

    • Carina de Walle